Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

517 gasten online

Training maandag 4 juli 2011 (ochtend): Enevoldsen, Matavz en Sparv sluiten aan

Oogde de selectie van FC Groningen eigenlijk sinds de start van de voorbereiding, vandaag exact een week geleden, vanaf het eerste moment fit en scherp, de Trots van het Noorden maakt dagelijks nog altijd vorderingen. Vandaag sloten de internationals Thomas Enevoldsen, Tim Matavz en Tim Sparv aan, en het moge duidelijk zijn - de klasse die de FC uitstraalt is indrukwekkend. Over een maand zijn we écht compleet, als we Matías Jones kunnen begroeten (de competitie is dan al begonnen), maar ook zonder de jonge Uruguayaan spat de gedrevenheid en de potentie van de ploeg af, niet in het minst in de hand gewerkt door een opzwepende trainersstaf.

 

Inmiddels toegevoegd:

  • uitgebreid verslag ochtendtraining maandag 4 juli 2011
  • fotoreportage ochtendtraining maandag 4 juli 2011 van Eric Smit
  • fotoreportage ochtendtraining maandag 4 juli 2011 van Jannes Veenstra

 

Dusan Tadic is hersteld van zijn griepje en liet weer veel fraais zien, en we kunnen nu ook vaststellen dat het met het eerste laten meetrainen van negen beloftenspelers een gouden greep is geweest. Jongens als Atilay Batbay, Nick Bakker, Tim Keurntjes, Luis Pedro, Renze Fij en binnenkort ook Hilal Ben Moussa trekken zich aan de A-spelers op en vullen de A-selectie daardoor niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief aan. Koen van de Laak lijkt een terugslagje te hebben, want al na vijf minuten moest hij de training met knieklachten staken. Shkodran Metaj is terug van zijn stage bij Dynamo Dresden en afgaande op zijn wegwerpgebaren en verhalen over vrijwel uitsluitend lopende spelers die er allemaal depressief uit lijken te zien concluderen wij dat zijn toekomst niet in het voormalige Oostblok ligt. (Ook het begrip 'hands' wordt bij onze oosterburen anders geïnterpreteerd dan bij ons, gezien dit filmpje, maar dit terzijde.)

 

(Aanvulling m.b.t. Koen van de Laak: vanmiddag heeft hij na de middagtraining het volgende bericht getwitterd: "Zo.... Die trainingen zitten er ook weer op. Voelt gelukkig weer stuk beter na de tegenslag van vrijdag." Laten we hopen dat het inderdaad meevalt!)

 

Later meer over de training van vanochtend, met foto's van Eric en Jannes, die buitendienstactiviteiten voor hun werkgevers willen combineren met het vastleggen van trainingsmomenten op de gevoelige plaat. Chapeau!

 

Wel alvast de opstellingen van de twee ploegen zoals ze in de afsluitende partij (2x8 minuten) speelden, met overigens een einduitslag van 0-0, wat gezien het aan elkaar gewaagd zijn van beide ploegen logisch was. Emil Johansson, Thomas Enevoldsen en Henk Bos hadden verder wel de gehele training met de groep afgewerkt, maar deden niet mee aan het afsluitende partijspel:

 

Ploeg 1:

 

Matavz

Tadic - Femi - Batbay

Holla - Kieftenbeld

Burnet - Bakker - Van Dijk - Luis Pedro

Luciano

 

(Kieftenbeld wederom op het middenveld; Femi 'op tien', hij lijkt controleur-af; Luis Pedro: beresterke rechtsback)

 

Ploeg 2:

 

Suk

Keurntjes - Andersson - Bacuna

Sparv - Hiariej

Metaj - Kwakman - Ivens - Kappelhof

Van Loo

 

(Suk: fysiek ijzersterke spits, hieraan had de FC echt behoefte als aanvulling op eigenlijk enige spits Matavz)

 

Trainingsverslag ochtendtraining maandag 4 juli 2011

 

Aanwezig vanochtend waren wederom de vier keepers: Luciano, Brian van Loo, Leonard Nienhuis en de met een vuurrood kapsel getooide Renze Fij. Renze kenden we nog niet zo goed omdat hij vorig seizoen zelden met het eerste heeft meegetraind, maar nu we hem zo bezig zien, onder de bezielende leiding van Ruud Hesp (welke eredivisieclub heeft zó’n kwaliteitsbak als keepertrainer!), dan kunnen we niet anders zeggen dan dat dit een talentvolle doelman is die het in zich heeft om het helemaal te gaan maken. Hij is één van de negen beloftenspelers en kan zich mooi optrekken aan bv. Hesp en Luciano.

 

Hilal Ben Moussa ontbrak vandaag; bij aankomst was Koen van de Laak alweer vertrokken met knieklachten. Henk Veldmate liep ook even geïnteresseerd rond, en scout Grads Fühler, in lange regenjas gestoken, was ook weer present.

 

We zagen Joost Broerse en (niet voor het eerst...) Nicklas Pedersen apart trainen. Uit de intensiteit van hun oefeningen en de reacties van spelers en fysiotherapeut Peter Eppinga maken we op dat het met beide heren de goede kant opgaat. Mocht Joost Broerse echter hoop hebben gehad om tijdens zijn vrijwillige trainingstijd een contract in de wacht te slepen , iets wat hij heel graag wil, dan zal zijn blessure de kansen hierop niet hebben vergroot.

 

Zoals verwacht waren Thomas Enevoldsen, Tim Matavz en Tim Sparv weer terug van hun „verschoven vakantie“. Ze moesten hun vakantie vanwege interlandverplichtingen later laten aanvangen, en de FC is zo aardig geweest om hun een weekje extra vrijaf te gunnen. Uiteraard ook uit eigen belang: spelers worden niet productiever als hun na een slopend seizoen niet voldoende rust wordt gegund.

 

Zoals gezegd waren ook Shkodran Metaj, Emil Johansson en Dusan Tadic weer present. Sko heeft de ex-DDR bekeken en afgezworen, Johansson ontbrak de laatste trainingen en ook tegen RWE vanwege een uit Noorwegen meegenomen liesblessure en Tadic kon vanwege een griepje zaterdag niet meedoen in Zandeweer.

 

De eerste oefeningen waren het op elkaar inspelen in meerdere varianten. Het mooie van trainingsweken in de aanloop naar het nieuwe seizoen is dat de trainingen vaak lang duren (vanochtend ook weer een uurtje of twee) en onder Huistra zeer gevarieerd zijn. Verder wordt er tweemaal daags getraind. Totdat de competitie begint willen de heren trainers conditie, spelpatronen en automatismen inslijpen en hiervoor wordt uitvoerig de tijd genomen. Zodra de competitie begint is er een stevige basis gelegd en wordt door de week gas teruggenomen.

 

Tijdens één van de oefeningen werd met zestallen op snelheid en beweging getraind. Pieter Huistra ging alle groepjes bij langs en gaf overal fanatiek aanwijzingen. Hij zweepte de boel echt op, maar ook Erwin van de Looi en beloftentrainer Dick Lukkien lieten zich gelden.

 

Er moest zuiver, strak en hard ingepasst worden en de beloften deden gewoon tussen de A-selectiespelers mee. Hiervan worden „de jonkies“ per dag beter, wij gaan aan deze heren nog veel plezier beleven, de meesten zullen ongetwijfeld hun speelminuten bij de hoofdmacht gaan maken komend seizoen. Net zoals A-selectiespelers bij de beloftenspelers zullen worden gevoegd als Jong FC Groningen aan de bak moet, want met uitsluitend de negen spelers, waaronder twee keepers, zullen maar weinig punten worden behaald.

 

Luis Pedro maakte weer een ijzersterke indruk, hij is grandioos uit zijn periode van (knie)blessureleed gekomen. Maar ook de overige beloftenspelers waren, net als hun grote voorbeelden van het eerste, bedreven in het kaatsten, vooruit lopen, achteruit, weer vooruit en vervolgens passen. Heerlijke oefening!

 

De spelers moesten gevoel krijgen voor de bal, zo doceerde meester Huistra, en ze werden vervolgens beloond met een drinkpauze. Daarna werden de spelers in drie grote groepen verdeeld waarna er een grote rondo op een half veld werd gehouden. Suk oogde hier erg fel, hij gaat met z’n grote lijf voor elke bal. Dit is echt het type spits waar de FC nog behoefte aan had. Hij is een heel andere aanvaller dan Tim Matavz. De Sloveen was overigens scherp als nooit tevoren, werd ook hartelijk begroet door bv. Petter Andersson - niet alleen de supporters zijn blij dat dit kopstuk nog altijd in het groen-wit speelt, ook Tims medespelers.

 

De andere Tim, Sparv, heerste ook weer bij het spelen op ploeggenoten. Op mijn vraag hoe het in Finland was geweest antwoordde hij: „Great, as always“, en hij leek zijn gedachten meteen naar het mooie Suomi te verplaatsen, maar ja - de knop zal bij hem nu om moeten...

 

Bij de rondo moest iedereen in beweging zijn, en toen Jonas Ivens het in zijn hoofd haalde om een paar seconden stil te staan, toen kreeg hij dat meteen van Huistra te horen, waarna de Belg schuldbewust een sprint inzette.

Maikel Kieftenbeld oogt deze eerste weken ook iets minder vrolijk, iets minder onbevangen dan vorig seizoen. Vorig seizoen was hij de vaste rechtsback, maar wij denken dat hij dit seizoen voor het middenveld mag (en moet) gaan, en het verschil is dat er op het controlerende middenveld een forse concurrentieslag gaande is. Wij denken dat Tim Sparv onomstreden is, maar wie zal er naast hem spelen? Tom Hiariej, Danny Holla, Femi en Maikel Kieftenbeld gaan hier graag voor, en Maikel zal in Danny en Tom grote concurrenten hebben.

 

Huistra hamerde ook op communicatie, onze trainer laat echt geen enkel facet onbesproken. Groot vakman, want het zeggen is één, maar het laten oppikken is twee, en de spelers pikken prima op wat hij aangeeft. Het kon wel eens een heel mooi seizoen worden!

Pieter gaf niet alleen aanwijzingen, hij is ook niet te beroerd om de loftrompet te steken als het goed gaat. Zo complimenteerde hij de groep met het feit dat er steeds betere keuzes gemaakt werden. Maar ja, Huistra heeft grote ambities - zo liet hij donderdag de opmerking vallen dat het op Barcelona zou moeten lijken. Werk aan de winkel dus!

 

Toen de afsluitende partij, met bovenstaande opstellingen, begon, toen hielden Johansson en Enevoldsen het voor gezien. Meer dan voorzorg is het niet, beiden lijken op korte termijn 100% fit. Johansson heeft een blessure gehad en Enevoldsen is net terug van vakantie, even gas terugnemen is dan heel normaal. Matavz en Sparv dachten daar anders over, die gingen ook in de partij voluit.

Ook Henk Bos, de kleine beloftenspeler, Nicklas Pedersen en Joost Broerse stopten ermee. Alle vijf vertrokken echter niet, maar bleven geïnteresseerd kijken naar de partij 11 tegen 11, die 2 maal 8 minuten duurde.

 

Gescoord werd er niet, al waren Matavz (heerlijke assist Tadic) en Sparv (ziedend afstandsschot vloog richting de A28) er dichtbij. Er werd fanatiek gespeeld, de inzet was in alle linies hartverwarmend en omdat beide teams aan elkaar gewaagd waren was en bleef het 0-0. Huistra bleef ook in de partij hameren op beweging, hij verslapte geen moment.

 

Danny Holla was goed op dreef, hij passte strak en zette een mooie sliding in, maar als ik hem noem, dan moet ik de rest ook noemen. Kortom, er zit muziek in FC Groningen. Waar gaan we dit seizoen voor? Voor de play-offs, of juist voor het ontlopen daarvan? Vorig seizoen hadden we zomaar vierde kunnen worden, en de selectie oogt dit seizoen beter, completer dan vorig seizoen (alle posities zijn dubbel bezet), dus waarom gaan we niet voor een prachtige eindklassering?

 

Maar goed, de transfer window is net begonnen, de heren Tadic en Matavz zullen op de lijstjes van diverse Europese clubs staan... Nu ook de Servische bondscoach overweegt om Tadic te selecteren (artikel hierover plaatsen we uiterlijk morgen), tja dan zal hij ook elders in Europa gevolgd worden. En als Nijland zegt dat het onrustig rond Tadic is, dan is het ook écht onrustig. Maar elke training en oefenpot die we hem zien is er weer één! Het bizarre is dat hij zelfs nog verkocht kan worden als de FC al een competitiewedstrijd of vier heeft gespeeld. We moeten er niet aan denken...
 

Fotoreportage ochtendtraining maandag 4 juli 2011 van Jannes Veenstra:

 

Afbeelding 001 (Small)
Afbeelding 004 (Small)
Afbeelding 009 (Small)
Afbeelding 015 (Small)
Afbeelding 021 (Small)
Afbeelding 022 (Small)
Afbeelding 023 (Small)
Afbeelding 024 (Small)
Afbeelding 027 (Small)
Afbeelding 028 (Small)
Afbeelding 031 (Small)
Afbeelding 033 (Small)
Afbeelding 038 (Small)
Afbeelding 040 (Small)
Afbeelding 046 (Small)
Afbeelding 060 (Small)
Afbeelding 064 (Small)
Afbeelding 065 (Small)
Afbeelding 068 (Small)
Afbeelding 073 (Small)
Afbeelding 074 (Small)
Afbeelding 082 (Small)
Afbeelding 084 (Small)
Afbeelding 088 (Small)
Afbeelding 092 (Small)
Afbeelding 093 (Small)
Afbeelding 094 (Small)
Afbeelding 098 (Small)
Afbeelding 102 (Small)
Afbeelding 104 (Small)
Afbeelding 105 (Small)
Afbeelding 111 (Small)
Afbeelding 113 (Small)
Afbeelding 117 (Small)
Afbeelding 122 (Small)
Afbeelding 123 (Small)
Afbeelding 124 (Small)
Afbeelding 125 (Small)
Afbeelding 127 (Small)
Afbeelding 135 (Small)
Afbeelding 137 (Small)
Afbeelding 141 (Small)
Afbeelding 143 (Small)
Afbeelding 152 (Small)
Afbeelding 153 (Small)
Afbeelding 159 (Small)
Afbeelding 177 (Small)
Afbeelding 183 (Small)
Afbeelding 186 (Small)
Afbeelding 191 (Small)
Afbeelding 193 (Small)
Afbeelding 204 (Small)
Afbeelding 207 (Small)
Afbeelding 208 (Small)
Afbeelding 211 (Small)
Afbeelding 213 (Small)
01/56 
start stop bwd fwd

 

Fotoreportage ochtendtraining maandag 4 juli 2011 van Eric Smit:

 

tn_DSC_0003 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0009 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0016 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0025 (Small)
tn_DSC_0029 (Small)
tn_DSC_0031 (Small)
tn_DSC_0033 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0036 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0049 (Small)
01/18 
start stop bwd fwd

 

Fotoreportage MIDDAGtraining maandag 4 juli 2011 van Eric Smit: volgt!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.