Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

174 gasten online

Zweedse Nederland-kenner Berglind: "Guillermo Molins wordt wellicht Groninger";

Andreas Granqvist wimpelde in de zomerstop diverse clubs af en blijft 'hot' 

UPDATE woensdag 26 januari 2011: Molins maakt seizoen af bij Malmö

Nog altijd is schraalhans keukenmeester als het gaat om concrete berichten over in- en uitgaande spelers van FC Groningen, en misschien is dat maar goed ook. Huidige en potentiële spelers van FC Groningen komen echter dagelijks aan bod in de Zweedse pers. Zo zou het Simon Berglind, een Zweedse journalist die de Nederlandse competitie van zeer nabij volgt, niet verbazen als Guillermo Molins alsnog in Groningen neerstrijkt. Een andere Zweedse site gaat in op de gewilde Andreas Granqvist.

 

UPDATE woensdag 26 januari 2011: Molins maakt seizoen af bij Malmö

Volgens het Zweedse Fotbollskanalen maakt Guillermo Molins het seizoen af bij Malmö. In een vraaggesprek met de Zweedse krant verklaarde hij gisteren niet te denken dat er zes dagen vóór het sluiten van de transfer window nog een goed bod op hem wordt uitgebracht. Hij klaagt hierover bepaald niet, gaat er weer voor en zal ongetwijfeld wel in de zomer vertrekken. De onderhandelingen met Malmö om zijn aflopende contract te verlengen zitten nl. vast.

FC Groningen heeft inmiddels in de persoon van Matías Jones (die in de nacht van 27 op 28 januari a.s. misschien in actie komt voort Uruguay U20) een andere aanvallende flankspeler aangetrokken hebben en zal zich vermoedelijk ook in de zomer niet voor Molins gaan melden, zo denken wij, al ligt dit mogelijk weer anders mocht er ook rond Dusan Tadic een geruchtenstroom op gang komen.

 

Stand van zaken maandag 3 januari 2011

 

Guillermo Molins

Op 28 december jl. zijn we in dit artikel uitgebreid ingegaan op de geruchten die sinds 21 december 2010 circuleren rond een vermeende overgang van Guillermo Molins naar FC Groningen. De geruchten hadden een Nederlandse oorsprong en gingen als een lopend vuurtje noordwaarts, en het duurde nog geen dag of de Zweedse pers had er lucht van gekregen.

 

Henk Veldmate was er als de kippen bij om de geruchten te ontzenuwen en verklaarde tegenover een Zweedse krant dat Molins met 100% zekerheid niet naar Groningen zou komen. (Hetzelfde deed Veldmate overigens begin juni toen het ging om de geruchten rond ene Jonas Ivens, die een week later desondanks zijn handtekening onder een contract met FC Groningen zette, maar dit terzijde.)

 

Simon Berglind, een Nederlandse competitie-watcher die in zijn Hollandsbloggen frequent ingaat op de ontwikkelingen in de Nederlandse competitie, had het gerucht rond Molins ook opgepikt en berichtte op 22 december jl. in dit stuk nog dat het - afgaande op wat hij heeft gehoord - volgens hem "zeer, zeer waarschijnlijk" is dat deze klasbak van een aanvallende middenvelder/spits in januari naar FC Groningen verkast (Från vad jag hört är det mycket, mycket sannolikt att han hamnar i Groningen under januarifönstret).

 

Aan de ontkenning van het gerucht door Henk Veldmate heeft hij geen boodschap. Op 31 december jl. schreef hij hier dat er - hoewel dit, zo zegt hij, misschien een beetje vreemd klinkt omdat hij Henk Veldmate net als Marcel Brands van PSV tot de meest eerlijke mannen in de voetbalwereld rekent die meestal toegeven dat ze een bepaalde speler najagen - "een nieuwe impuls" (ny fart) aan het gerucht wordt gegeven en dat het hem niet zou verbazen als "de nieuwe Suarez", zoals Molins volgens hem in de Nederlandse kranten wordt genoemd, zijn spullen in gaat pakken om zich in Groningen te gaan vestigen.

 

Wij weten nog niet meer dan bovenstaande, maar hopen dat ook in dit geval geldt: "waar rook is, is vuur": wat ons betreft mag het eerder door ELF Voetbal als dodelijk getypeerde aanvalstrio Tadic-Matavz-Molins realiteit worden. Dan willen wij nog wel eens zien waar de top van FC Groningen dit seizoen ligt!

 

 

Andreas Granqvist

Diezelfde Simon Berglind gaat ook nog even in op de prestaties van FC Groningen in thuiswedstrijden. Hij zegt dat FC Groningen elk kalenderjaar de best presterende ploeg thuis is, indrukwekkend genoeg, en dat de tegenstanders van de FC "kronkelen voordat ze de groene hel binnenrennen" (Motståndarna våndas inför att springa in på "det gröna helvetet"). Hij zegt dat de prestaties van FC Groningen met name de verdienste zijn van Andreas Granqvist, die - zoals gewoonlijk, aldus Berglind - de geruchten in januari domineert om vervolgens minimaal tot de zomer te blijven.

 

En dan het Zweedse Fotbolltransfers. Het presenteerde gisteravond een top 10 van de meest gewilde in het buitenland spelende Zweedse profs (Sveriges 10 mest jagade utlandsproffs). De lijst ziet er als volgt uit: 

 

1. Johan Elmander, aanvaller, Bolton (29 jaar; marktwaarde: 70 miljoen Zweedse kronen, omgerekend € 7,8 miljoen)

2. Sebastian Larsson, middenvelder, Birmingham (25 jaar; € 6,5 miljoen)

3. Ola Toivonen, aanvaller, PSV Eindhoven (24 jaar; € 9,5 miljoen)

4. Behrang Safari, verdediger, FC Basel (26 jaar; € 3,2 miljoen)

5. Oscar Wendt, verdediger, FC Kopenhagen (25 jaar; € 3,2 miljoen)

6. Andreas Granqvist, verdediger, FC Groningen (25 jaar; marktwaarde € 3,0 miljoen)

7. Dusan Djuric, middenvelder, FC Zürich (26 jaar; € 3,1 miljoen)

8. John Guidetti, aanvaller, Manchester City (18 jaar; € 3,2 miljoen)

9. Mikael Lustig, verdediger, Rosenborg BK (24 jaar; € 2,6 miljoen)

10. Pierre Bengtsson, verdediger, FC Nordsjälland (22 jaar; € 1,1 miljoen)

 

Er wordt nog een schaduwlijstje van spelers aan toegevoegd, en hierop staan momenteel de volgende spelers: 

 

Pontus Wernbloom (middenvelder, AZ Alkmaar), Fredrik Stoor (verdediger, Fulham), Rasmus Elm (middenvelder, AZ Alkmaar), Alexander Farnerud (middenvelder, Bröndby), Johan Wiland (keeper, FC Kopenhagen), Kim Källström (middenvelder, Lyon), David Elm (aanvaller, Fulham), Mikael Antonsson (verdediger, FC Kopenhagen), Peter Larsson (verdediger, FC Kopenhagen), George Mourad (aanvaller, clubloos, laatste club: Tromsö).

 

Bij elke speler wordt een aantal relevante wetenswaardigheden genoemd. Over Andreas Granqvist wordt geschreven dat hij al in mei in verband werd gebracht met het Schotse Celtic. Granqvist bevestigde zelf de interesse uit Duitsland, Frankrijk en Schotland, en hij wees in de zomerstop de avances van maar liefst vier clubs af. Het ging (naar verluidt, zo voegt de Zweedse site eraan toe) om Lecce, Bologna, Basel en Nürnberg. Afgesloten wordt met de opmerking dat ook het Duitse Borussia Mönchengladbach in onze volgens de Zweedse site zowel defensief als offensief succesvolle centrale verdediger geïnteresseerd was, maar niet aan de door FC Groningen verlangde transfersom van 50 miljoen Zweedse kronen (€ 5,6 miljoen!) kon voldoen. De marktwaarde van Granqvist wordt door Fotbolltransfers getaxeerd op 27 miljoen Zweedse kronen, omgerekend exact € 3 miljoen, wat wel eens de in zijn contract opgenomen gelimiteerde afkoopsom zou kunnen zijn. Wij kunnen daarom niet duiden hoe de FC een prijskaartje van € 5,6 miljoen om de nek van Andreas kan hangen, maar goed - wij kennen de grote letters van het contract van Granqvist niet, laat staan de kleine lettertjes.

 

 

Wij zijn tevreden zolang de berichtgeving rond Andreas Granqvist beperkt blijft tot de aanschaf van een nobele viervoeter, genaamd Alm Tarek, door het illustere trio Sebastian Larsson, Mikael Lustig en onze eigen Andreas Granqvist. Het drietal heeft een renstal opgericht en hieraan de naam GBR gegeven, dat staat voor Groningen-Birmingham-Rosenborg, de clubs waar Granqvist, Larsson en Lustig momenteel onder contract staan. Eén en ander doet het Zweedse Aftonbladet op 30 december 2010 uit de doeken (net als het Noorse Riks Toto een dag eerder), dat eraan toevoegt dat de drie niet alleen investeren in deze koelbloedige hengst, maar ook niet te beroerd zijn op de drafbaan een gokje te wagen.

 

Wij nemen aan dat de G in GBR niet gekozen zou zijn in de wetenschap dat Granqvist, wiens naam helaas ook met een G begint, Groningen op korte termijn zou verlaten.

 

Kortom, in dit geval zal er alleen rook zijn, en geen vuur. Hopen we.

 

UPDATE vrijdag 7 januari 2011:

Molins wijst Brescia en Cesena af; Malmö was al akkoord met bod van (slechts) € 1 miljoen!

Volgens Fotbolltransfers, dat er op 5 en op 6 januari jl. over berichtte onder verwijzing naar Aftonbladet, hebben de Italiaanse clubs Brescia (momenteel 18e in de Serie A) en Cesena (17e) op Guillermo Molins geboden. De huidige club van Molins, Malmö FF, was al akkoord gegaan met het bod van € 1 miljoen (door Brescia rond kerst ingediend), maar Molins zelf ziet af van een overgang: volgens hem zijn deze ploegen niet het type waar hij naartoe wil. Hij zegt er niet het goede gevoel van in zijn maag gekregen te hebben, om eraan toe te voegen: "Ik houd van aanvallend voetbal, en ik zou graag spelen in een team dat hun wedstrijden wint." Hij sluit af met te zeggen dat het er niet altijd om gaat om naar de grootste competitie te verkassen.

Als we dit zo lezen, dan zou FC Groningen hem op het lijf zijn geschreven, en een prijs van € 1 miljoen kan ook rustig als een koopje voor deze topper worden bestempeld! Met spoed halen!

In het vraaggesprek met Aftonbladet zegt Molins dat hij teleurgesteld was dat een transfer naar Sporting Lissabon afgelopen zomer niet doorging omdat beide clubs er niet uitkwamen. Hij was graag naar deze club gegaan omdat Sporting een topteam in Portugal is en herhaaldelijk Europees voetbal heeft gespeeld. Hij hoeft nu echter nier perse weg bij Malmö, dat met Jiloan Hamad en Agon Mehmeti nóg twee spelers in huis heeft voor wie internationale belangstelling is. Malmö zal zeker met een buitenlandse club gaan praten als die zich meldt voor één van het drietal, aldus sportchef Per Ågren.

 

Om een indruk te geven van het Zweedse salarisniveau:

Sven Liljegren Sr. gaat op woensdag 5 januari 2011 in een beschouwend stuk over Guillermo Molins (onder de kop ' ”Gische” är på tapeten ', dus ' "Gische" (bijnaam van Molins) wordt besproken ') in op een mogelijk scenario. Malmö zou zijn salaris kunnen opkrikken naar 70.000 en daarnaast een bonus van 2 miljoen kunnen aanbieden bij een contractverlenging met twee jaar, die naar keuze in één keer, in twee jaarlijkse betalingen van 1 miljoen of in 24 maandelijkse stukjes kan worden overgemaakt.

LET OP: we hebben het hier over Zweedse kronen! Een maandsalaris van 70.000 Zweedse kronen komt overeen met € 7.839. Dit is weer gelijk aan een jaarsalaris van grofweg een ton aan euro's. En dit verdient hij nu nog niet! Een bonus van 2 miljoen Zweedse kronen komt overeen met ca. € 224.000. Het feit dat Molins al op z'n 18e naar Malmö is gegaan zal een reden zijn voor z'n huidige, met eredivisiesalarissen vergeleken, relatief lage gage. Een vertrek uit Malmö is dan wel erg verleidelijk, ook al vindt Liljegren, een columnist die niet alleen over voetbal schrijft, dat hier wel een ietwat onzekerder toekomst tegenover staat. Molins heeft dan ook eerder al laten weten zijn contract bij Malmö niet te willen verlengen.

Op dinsdag 11 januari 2011 meldt Fotbolltransfers dat Molins het contractverlengingsvoorstel van Malmö inderdaad heeft afgewezen, zoals hij dat ook gedaan heeft met Brescia en Cesena. De site beroept zich op een vraaggesprek dat de Zweedse krant Kvällsposten met Molins had. Molins had bij de Italiaanse clubs niet het goede gevoel en zegt dat hij toe is aan een volgende stap, die hij beschouwt als de belangrijkste in zijn carrière.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.