Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

254 gasten online

Training woensdag 20 oktober 2010:

Hiariej en Metaj trainen nog altijd niet; Femi traint apart; Bacuna aangesloten bij selectie

Op een door hagelbuien geteisterd trainingsveld werd vanmiddag een pittige training afgewerkt. Opvallend was de trainingsvorm waarbij maar liefst vier keepers nodig waren. Ook van belang is de constatering dat de blessure die Shkodran Metaj afgelopen zondag tegen Heerenveen heeft opgelopen dusdanig van aard is, dat hij sinds hij die middag van het veld ging niet meer op het veld heeft getraind. Ook niet aanwezig was Tom Hiariej, maar dit hadden we ook niet verwacht: de FC heeft zondag al op haar site gecommuniceerd dat Hiariej er zaterdag tegen NEC niet bij zal zijn. Femi heeft de training inmiddels hervat, maar liep zowel afgelopen maandag als vandaag uitsluitend rondjes, apart van de groep. Weer aangesloten bij het keurkorps van Pieter Huistra is Leandro Bacuna, ook dit is in overeenstemming op genoemd bericht van FC Groningen. Voor een prognose van de opstelling voor zaterdag is het nog te vroeg, maar Danny Holla lijkt de aangewezen vervanger van Hiariej in de basis.

 

De training van hedenmiddag kon nog wel op een vrij droog trainingsveld beginnen, maar toen op een gegeven moment zwarte wolken zich aandienden boven Stad en Ommeland werd snel duidelijk: dit houden we niet droog. Luttele minuten later werden spelers en supporters verrast met een winterse bui in de vorm van kolossale hagelstenen. Huistra raadde zijn spelers aan een veilig heenkomen te zoeken. Hieraan gaven verreweg de meesten gevolg. Zo niet Petter Andersson en Koen van de Laak. Zij bleven achter op het veld en vroegen zich af: waarom trainen we niet gewoon lekker door? Henk Veldmate, ook aandachtig toeschouwer op de training vandaag, en ondergetekende, beiden idolaat van Petter, begonnen als vanzelf over onze naar zijn rentree hunkerende Zweed te discussiëren toen de eerste spelers zich naar binnen spoedden. Naar mijn mening zou Petter óf als één van de laatsten naar binnen gaan, of helemaal niet. Technisch manager Veldmate vulde aan: "Hij gaat helemaal niet naar binnen." Henk Veldmate kreeg gelijk!

 

Terug naar de training. Begonnen werd er met een fanatieke rondo van acht spelers met een geel hesje tegen een achttal hesjeslozen. Hiertussenin dartelde de afgelopen maandag gele kaarten bij bosjes sprokkelende Danny Holla, die een hiermee overeenkomend rood gekleurd hesje droeg.

 

De groepen waren als volgt samengesteld:


geen hesjes: Andersson, Bacuna, Enevoldsen, García, Ivens, Lachman, Matavz, Stenman

gele hesjes: Granqvist, Kieftenbeld, Kunst, Van de Laak, Pedersen, Sparv, Tadic, Veldmate

rood hesje: Holla

 

Na het fanatieke samenspel tussen groepjes onderling werden de groepen opnieuw opgesplitst: Danny Holla werd bij de groep zonder hesjes gevoegd, waarna beide groepen in tweeën werden gehakt. Vervolgens werden er twee partijtjes gehouden, simultaan, achter elkaar: op beide velden werd een strijd gele hesjes tegen hesjeslozen gehouden. Voor dit spektakel waren niet alleen vier doelen nodig, maar ook evenzovele keepers. Aangezien de A-selectie van de FC over 'slechts' twee keepers beschikt (Luciano en Brian van Loo) dienden er twee keepers uit de jeugd worden opgetrommeld. De keus was gevallen op Steffen Bakker, tweede keeper van Jong FC Groningen, en Renze Fij, keeper van FC Groningen/Cambuur A1. De strijd werd zoals gezegd onderbroken door kolossale hagelstenen, maar was leuk om te zien.

 

Tot slot wat aandacht voor de zwakken, zieken en misselijken binnen de seclectie van FC Groningen.

 

Tom Hiariej

Viel op 3 oktober jl. tegen Twente uit met een hamstringblessure. Er was geen sprake van een scheuring, maar van een verrekking. Bij een scheuring zou Hiariej er 4-6 weken uit hebben gelegen, maar de herstelperiode voor een verrekking is slechts 2-3 weken. het zou kantje boord worden of hij Heerenveen-thuis (17 oktober 2010, dus exact twee weken nadat hij zijn blessure kreeg) zou halen, maar hij kon vorige week de laatste trainingen volledig met de groep meetrainen en de club besloot hem tegen Heerenveen op te stellen. Pieter Huistra lichtte dit na de wedstrijd tegen Heerenveen hier als volgt toe: "De medische staf heeft aangegeven dat er een risico zat aan het inzetten van Tom en wij hebben dat uiteraard ook mee laten wegen. Maar de speler zelf heeft ook nog een stem in het geheel en Tom wilde deze wedstrijd absoluut niet missen. Hij wilde het proberen. De trainingen waren ook goed verlopen. Uiteindelijk hebben we besloten Tom op te stellen." Niet voor niks hebben wij een gedeelte van de uitleg zwart gemaakt. Want dit gedeelte van de motivatie om Hiariej te laten starten verbaast ons zeer. Niet dat Tom het graag wilde proberen, logisch (elke speler van FC Groningen wil graag spelen, niet alleen tegen Heerenveen maar altijd), maar wél dat een speler hierin een stem heeft. Zou niet het advies van de medische staf leidend en voldoende moeten zijn? En als de medische staf aangeeft dat er een risico kleeft aan het inzetten van Tom, moet je dit risico lopen, zo vroeg in de competitie? Want hoe lang zijn we Hiariej nu kwijt? Getraind heeft Tom deze week nog niet, hij mist NEC-uit van komende zaterdag, maar hoeveel wedstrijden mist hij daarna? Net nu hij zich als een belangrijke schakel op het controlerende gedeelte van het middenveld heeft ontpopt komt zijn absentie zeer ongelegen. Natuurlijk, Danny Holla is volledig hersteld van z'n beenbreuk en kon Hiariej wel eens gaan vervangen zaterdag, maar liever heb ik een fitte Holla én een fitte Hiariej.

 

(Wellicht vinden jullie dat ik te zwaar til aan deze geschiedenis, maar spelers hebben vaak de neiging te snel te willen terugkeren na een blessure. Een loffelijk streven, maar zowel na de eerste kruisbandblessure van Petter Andersson als nu in het geval van Tom Hiariej kun je je afvragen of er niet te veel naar een speler is geluisterd.)

 

Shkodran Metaj

Blesseerde zijn enkel tot twee keer toe in de wedstrijd tegen Heerenveen bij het zetten van een blok. Bij de tweede maal verzwikte hij zijn enkel en viel uit. De FC schreef eerder deze week dat de enkel toen nog dik was en dat er toen nog niets over de ernst van de blessure en Sko's verwachte noodgedwongen afwezigheid gezegd kon worden. Nu we echter halverwege de week zijn en we Metaj nog altijd niet hebben zien trainen (maandag niet en vandaag niet) (dinsdag was trainingsvrij) lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat NEC-uit vast en zeker te vroeg komt voor Metaj. Dit sterkt ons in ons idee dat Holla zaterdag in de basis zal starten. We denken zelfs dat een fitte Holla ook de voorkeur had gekregen boven een fitte Metaj, maar nu Metaj níet 100% okselfris lijkt, zetten wij onze centen op Holla.

 

Femi

Een sneu verhaal dat van week tot week sneuer wordt. Hij is onder Huistra op het tweede plan geraakt nu hij (in onze ogen terecht) vindt dat het duo Sparv-Hiariej beter presteert dan het duo Sparv-Femi. Femi is daardoor op de bank belandt en doet af en toe wedstrijdritme op bij de beloften. In de wedstrijd van Jong FC Groningen tegen Jong Feyenoord/Excelsior, die op 29 september jl. werd gespeeld, blesseerde Femi zich echter. Hij trainde nog wel een poosje maar vorige week werd hij, zoals de FC het noemde, "uit de wind gehouden". Sinds afgelopen maandag is hij weer present op het trainingsveld, maar vraag niet hoe. Hij loopt uitsluitend rondjes en oogt verre van wedstrijdfit. Voeg hierbij zijn eenzaamheid in Groningen (hij heeft hier haast geen vrienden) en de conclusie is helder: hoe langer Femi nog bij FC Groningen onder contract staat hoe beroerder het voor alle partijen is.

 

Helaas weet je op voorhand nooit bij het binnenhalen van een exotische Afrikaan hoe de deal uitpakt. Bij Gibril Sankoh heeft nooit iemand gezegd dat heimwee hem parten speelt, en hij kan terugkijken op een aardige carrière bij de Trots van het Noorden. Goed, de stoppen sloegen bij hem wel eens door en hij sprokkelde kaarten bij elkaar als Hans Kraay Jr. in z'n beste jaren, maar dat was meer de opgefokte aard van het beestje.

 

Bij Femi lijkt het echter een heel ander verhaal te zijn. Ik vraag me af hoe het kan dat hij bij zijn vorige club, het Deense FC Midtjylland, zo goed speelde (de scoutingsstaf van FC Groningen was unaniem overtuigd van zijn kwaliteiten en zagen in hem dé opvolger van Rasmus Lindgren) maar dat hij, eenmaal in Grunn aangekomen, geen schim meer is van de Femi die in het seizoen 2007-2008 furore maakte in Denemarken.

 

Laten we eens kijken naar de elftalfoto van het huidige FC Midtjylland:

 

 

Wij tonen deze foto niet omdat daarop ene Kristian Bak Nielsen, een gehate-ex-Fries, staat, maar omdat er ook na het vertrek van Femi nog altijd vier Afrikanen onder contract staat bij de Deense club: Adigun Taofeek Salami, Rilwan Olanrewaju Hassan, Izunna Arnest Uzochukwu en Sylvester Igboun, en dit zijn alle vier Nigerianen! Zal het zo zijn dat Femi uitsluitend gedijt bij de aanwezigheid van diverse landgenoten? In dat geval zou ik adviseren: als er forse transfersommen in het geding zijn, dan gaarne afzien van de diensten van een Afrikaan. Immers, het risico op kapitaalsvernietiging is niet te verwaarlozen, goede spelers ben je lang kwijt vanwege de Africa Cup en bij niet-functioneren kan er sprake zijn van een menselijk drama - in het geval van Oluwafemi Ajilore zijn er alleen maar verliezers. Echt, 't is erg sneu gelopen.

 

Wij hopen dat zich desondanks snel een club meldt voor Femi. Verkoop hem maar voor een fooi, 't is persoonlijk beter voor Femi, en 't is financieel beter voor FC Groningen: Femi zal als niet-EU-speler een riant salaris opstrijken van ca. een half miljoen euro. Te veel voor een bankzitter.

 

Genoeg voor vandaag. We sluiten af met een paar foto's van de training van vandaag en melden ons snel weer!

 

weer een nieuwe trainingsvariant: vier groepen, twee partijtjes, alles tegelijk!

 

spelers op de vlucht voor fors uitgevallen hagelstenen; uw fotograferende verslaggever leeft gelukkig ook nog

 

hagelstenen op het trainingsveld

 

de eenzame Femi loopt apart van de rest zijn rondjes

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.