Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

201 gasten online

Training donderdag 19 augustus 2010: positie Femi wankel?

Tijdens de training, waarbij we afwisselend door slagregens en een verblindende zon werden geteisterd, werd in de afsluitende partij veel duidelijk. Daar waar op eerdere trainingen en ook tijdens wedstrijden afwisselend werd gekozen voor Enevoldsen, Van de Laak en Bacuna, daar lijkt het pleit inmiddels beslecht en gaan we zaterdag vermoedelijk beginnen met het trio Tadic-Pedersen-Enevoldsen dat direct achter centrumspits Matavz zal opereren. Op het controlerende middenveld staat de positie van Femi echter mogelijk onder druk. In de eerste helft van de partij speelde hij naast Sparv (de positie van onze Finse militair is onomstreden), maar vervolgens bracht Huistra een mutatie aan: Femi dirigeerde hij naar de reserves waarna hij Hiariej controlerend naast Sparv zette. Het liep na deze wissel zeker niet slechter. Gescoord werd er in beide helften niet. Bij de reserves maakt Petter Andersson nu al een betere indruk dan García, die bij Hiariej niets had in te brengen.

 

De training, die vanmorgen een stuk later dan gepland begon, was nog niet begonnen of verscheidene spelers hadden al een reprimande op zak van Huistra, omdat ze nóg later dan de anderen arriveerden. Onder de laatkomers o.a. de grijnzende Gonzalo García. Mocht hij nog aspiraties hebben op enige speelminuten in dienst van FC Groningen, dan raden wij hem dringend een stiptere hantering van de klok aan.
 
Wie in de gelegenheid is om regelmatig trainingen van in het verleden Ron Jans en nu Pieter Huistra bij te wonen, die kan vaststellen dat de trainingen onder Huistra zeer gevarieerd zijn. Er wordt heel fanatiek getraind, Huistra heeft ook een actievere inbreng dan Jans en dit betekent dat aan de andere kant assistent Van de Looi meer aan de zijlijn staat dan Raymond Libregts in de voorgaande jaren. Huistra legt het spel ook herhaaldelijk stil en is ook niet te beroerd om bv. de heren Stenman en Granqvist er even fijntjes op te wijzen dat ze zich niet zo met de scheidsrechter (in dit geval gelegenheidsreferee Henk Hagenauw) moeten bezighouden aangezien hierin het gevaar schuilt dat dit een kans voor de tegenstander oplevert en dus mogelijk een tegendoelpunt kan betekenen.
 
Bij het inschieten voorafgaande aan de training trokken de ras-Scandinaviërs Andersson, Enevoldsen, Pedersen, Granqvist en Stenman automatisch naar elkaar toe. Finland is in Scandinavië een buitenbeentje en dat bleek ook nu, omdat Tim Sparv zich met Femi en Tadic bezig hield.
 
Keepertrainer Ruud Hesp was in geen velden of wegen te bekennen, maar het spreekwoord ‘als de kat van huis is dansen de muizen’ kon nu zeker geen opgeld doen want Van Loo en Luciano schoten elkaar behoorlijk warm. Afzijdig van de rest traint nu alleen nog Danny Holla, ook Petter Andersson doet weer het volledige programma mee, en we kunnen ons niet heugen wanneer de ziekenboeg leger is geweest dan momenteel het geval is. Wat dat betreft lijkt de FC met één van de doelstellingen (een fittere selectie krijgen en houden) nu al op koers te liggen.
 
oefenvorm tijdens de training
 
Zoals gezegd, Huistra en van de Looi trainen zeer gevarieerd en ook erg fanatiek. Het fanatisme slaat over op de spelersgroep die zich uit de naad werkt. Uiteraard is dit niet meer dan logisch gezien de niet bepaald onderbetaalde aard van deze bedrijfstak, maar desondanks is het goed om te zien hoe energiek onze jongens tewerk gaan. Granqvist ontpopt zich als de onbetwiste leider, zeker nu Koen van de Laak met een bijrol genoegen lijkt te moeten gaan nemen zal Andreas onze captain zijn. Uit betrouwbare bronnen (een afschuwelijk cliché, ik weet het, maar geloof me maar dat het waar is) hebben we gehoord dat er momenteel geen concrete belangstelling is voor welke speler van de FC dan ook, kortom - we konden deze transfer window wel eens ongeschonden gaan doorkomen. Granqvist voelt zich goed in deze rol van aanvoerder, dit blijkt uit alles. Hij coacht en schreeuwt dat het een lieve lust is, veel meer dan Ivens, de vraag is alleen hoelang zijn stembanden dit verbale geweld nog tolereren.
 
Vandaag werd de nadruk gelegd op het zowel in tweetallen als in driehoekjes snel op de mat leggen van combinaties, waarbij er strak ingepasst diende te worden. Geen ziekenhuisballen hoog door de lucht, nee - strak en hard schieten, maar wel zodanig dat de bal door de ontvangende partij gecontroleerd kon worden.
 
Het meest interessante van een training vlak vóór een competitiewedstrijd is nog altijd de hesjesverdeling, althans bij een training waarbij twee volledige elftallen tegen elkaar kunnen spelen, zoals vandaag. Het was niet alleen druk langs het TCN Trainingsveld, ook op het veld waren veel spelers opgetrommeld.
 
De partij duurde 2x15 minuten en in de eerste helft zag de basis er als volgt uit:
 
matavz
tadic-pedersen-enevoldsen
sparv-femi
stenman-granqvist-ivens-kieftenbeld
luciano
 
De tegenstander speelde als volgt:
 
bacuna
garcía-van de laak-keurntjes
andersson-hiariej
metaj-veldmate-van dijk-kunst
van loo
 
Pieter Huistra in gesprek met Petter Andersson
(donkere foto vanwege hoosbuien)
 
En zoals gezegd werd er in de tweede helft alleen gewisseld op het controlerende middenveld: Hiariej schoof door naar de andere ploeg ten koste van Femi. Als we kijken naar een vergelijkbare training vlak vóór AZ-uit, dan schoven in de tweede helft Bacuna en Van de Laak door naar de basis. Uiteindelijk speelden echter tegen AZ wel Pedersen en Enevoldsen, dus ik ga nu niet beweren dat Femi er zaterdagavond tegen De Graafschap naast staat, maar zijn positie staat wel onder druk.
 
Tussen Maikel Kieftenbeld en Thomas Enevoldsen was veelvuldig afstemmend contact, en dat is goed, want Maikel heeft het moeilijk op de voor hem nieuwe plek van rechtsback en een beetje verdedigende ondersteuning van de buitenspeler aan de rechterkant kan nooit kwaad en dat is Enevoldsen.
 
De partij eindigde zoals ze begon: 0-0. De basis had wel het gevaarlijkste van het spel en de beste kansen. Zo was Nicklas Pedersen (de onder Huistra herboren Deen die fysiek alles aankan en die zeker niet apart hoeft te trainen, wat hij onder Ron Jans wel deed) een paar keer dichtbij een doelpunt en verder regende het corners voor het doel van Van Loo, maar gescoord werd er niet. Aan de andere kant had Luciano niets te doen, op het aannemen van een paar terugspeelballen na. De tegenstander had echter bij vlagen wel veel balbezit, en dit willen we zaterdag in de Euroborg natuurlijk niet zien.
 
Van Loo redt bij een corner
 
Tim Sparv leed een paar keer balverlies maar speelde verder als een groots dirigent, met een fijne en akelig zuivere passing. Deze strijder treedt op een fantastische manier in de voetsporen van zijn dappere landgenoten, die in de bloederige Winteroorlog tussen Finland en Rusland van zich afbeten en menig tegenstander tot zwijgen brachten. Tim doet het iets minder letterlijk dan zijn voorouders op de ski’s dat deden, maar ik kan enorm van deze vent genieten!
 
Finse strijders op de ski's (Winteroorlog 30 november 1939 – 13 maart 1940)
 
Op het eind van de training kreeg García nog de lachers op zijn hand toen hij dacht met een aantal gecompliceerde schijnbewegingen uit zijn onuitputtelijke trucendoos zijn tegenstander, in dit geval Tom Hiariej, dol te kunnen draaien, maar niets was minder waar. Hij verslikte zich in zijn eigen gekap en gedraai, Tom keek ernaar en pakte García subiet de bal af en zette een aanval op. García was dermate verbouwereerd dat hij spartelend tegen de vlakte ging. Een hilarisch gezicht, met natuurlijk een intrieste ondertoon - de man lijkt na een goede oefencampagne alweer zóver van een basisplaats in het eerste verwijderd dat we nu al kunnen vaststellen dat ook Pieter Huistra hem op een zijspoor heeft gezet. En terecht. García rendeert alleen als je alles om hem heen in Garcia’s schaduw zet en in dienst van GG stelt, welnu - dat is Huistra niet van plan, en daar zijn we blij mee. Jammer van de investering van ruim 6 ton, jammer van het vorstelijke salaris dat GG maandelijks toucheert, het is niet anders. Huistra stelt de beste mensen op, en daar hoort GG momenteel niet bij.
 
Tim Keurntjes maakte de partij niet af en zat de laatste fase langs de kant. Ernstig geblesseerd leek hij niet, anders zou Hagenauw zijn verzorgerspet wel hebben opgezet om Keurntjes eerste hulp te verlenen. De beloftenselectie van Dick Lukkien kent met Koos Werkman (enkel) en Hilal Ben Moussa (knie) al genoeg geblesseerden, dus laten we hopen dat er niks met Keurntjes, die afgelopen dinsdag net als Virgil van Dijk ook al een wedstrijd voor Jong FC Groningen heeft gespeeld, aan de hand is.
 
Tenslotte: Petter Andersson. Hij speelde de volledige pot mee, in principe als controlerende middenvelder maar dan in een aanvallende rol. Hij heeft er dus alweer 60 extra minuutjes oefenwedstrijdritme opzitten. Hij was erg actief, biedt zich aan, probeer zijn tegenstanders uit te spelen waar hij kan en stak er bij de reserves bovenuit. Er zit muziek in zijn rentree. Slidings laat hij nog achterwege maar dat komt ook heus wel weer. Maandag zal hij weer minuten meepakken voor Jong FC Grunn tegen de beloften van Helmond Sport, en het zal wel oktober of zo worden dat hij bij de wedstrijdselectie van Huistra zal zitten, maar ALS het zover is, wat kunnen we dan uit ons dak gaan in de Euroborg!
 
 
Forza Grunn!
 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.