Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

513 gasten online

Column 3 van Mlaz Corbier: Roelof is een Groninger

Het nieuws dat de KNVB het contract met Roelof Luinge na afloop van dit seizoen niet zal verlengen is amper van de dubieuze Zeister drukpers gerold, of onze gewaardeerde columnist Mlaz Corbier heeft er reeds een haarscherp schrijven aan gewijd.

Met hem zijn wij verbolgen over het besluit. Roelof, de onomstreden beste arbiter van Nederland, wilde nog een jaar doorgaan, maar kreeg van zijn zelfingekeerde bazen nul op het request. Roelof blijft een gentleman en trapt niet na.

Maar wij hebben altijd nog onze gevatte columnist. Veel leesplezier gewenst!

 

Roelof is een Groninger
 
“Roelof Luinge is een kleurrijk en ervaren man, die op zijn hoogtepunt stopt.” Je hoeft niet je best te doen om er de nasale stem van een vervelende oom bij voor te stellen. De vervelende oom die in beschonken toestand op het eind van een bruiloft nog even snel iets leuks wil zeggen. Zijn speech is humoristisch bedoeld maar iedereen schaamt zich minutenlang door zijn geblèr heen. Hardop vraagt hij zich af of de bruid misschien een rijke vader heeft of dat de bruidegom zwaar onder de medicijnen zit. Iedereen in de zaal heeft van het begin tot het eind het schaamrood op de kaken staan, behalve de aangeschoten oom zelf natuurlijk. Het drankorgel buldert en buldert terwijl hij zich door de ene na de andere beschamende anekdote heen worstelt die hij en passant nog iets mooier aan elkaar liegt ook. Oom Gijs, heet-ie vaak, en zegt dat ook tegen iedereen, “Joh, noemt me toch gewoon Oom Gijs. Iedereen doet het.” Het is te hopen dat Oom Gijs een spreekverbod krijgt opgelegd tijdens de afscheidsreceptie van Roelof Luinge.
 
Oom Gijs is natuurlijk niemand minder dan ons aller Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB. Nu is het bekend dat je niet direct hoeft uit te blinken in het nadenkerijdepartement om bij de KNVB te werken, maar Oom Gijs is toch wel het meest dubieuze brein dat je kunt aantreffen in de Stasi-burelen te Zeist. Oom Gijs is namelijk de halve gare die BV Veendam acht duels liet afwerken in 21 dagen. De club is namelijk verantwoordelijk voor haar accommodatie en zij hadden alles niet in orde en dus moeten ze niet zeiken over een wedstrijdje extra hier en daar. We zijn toch profs met zijn allen? Daarbij stelt de KNVB, met Oom Gijs voorop, zich natuurlijk compleet onwetend op: als het in Zeist niet sneeuwt, sneeuwt het nergens niet. Het was ook dezelfde beroepsgek die ten koste van alles FC Groningen – ADO Den Haag wilde door laten gaan ondanks dat er een weeralarm was afgeven door het KNMI en de ANWB mensen afraadde de weg op te gaan. "Maar er ligt geen sneeuw in Zeist," jankte de verongelijkte kleuter. 
 
De volgende blunder is het niet verlengen van het contract van Roelof Luinge. Natuurlijk wordt Roelof (Eelde, 23 juni 1955) een dagje ouder, maar zo lang een eerste klas ruutentuuter als Th. J.H. van Egmond nog wedstrijden mag leiden, dan kan je toch niet klagen over de leeftijd van Roelof?
 
Niet alleen is Oom Gijs een idioot, hij is een huichelaar en leugenaar bovendien. Hij zegt dat het schitterend is dat Roelof op zijn hoogtepunt stopt. Maar dat is lariekoek van de bovenste plank. Roelof wil helemaal niet stoppen. “Afscheid nemen valt me zwaar, ik was graag nog een jaar doorgegaan,“ aldus de arbiter. Gijs de Jong huichelt alles los wat vast zit en vice versa. Het zou niet lang duren voordat hij de taken van Henk Kessler mag overnemen.
 
Roelof is consequent in optima forma. Een gele kaart is een gele kaart of je nu voor de landskampioen speelt of voor Legmeervogels F6; of het de eerste minuut van de wedstrijd betreft, of elf minuten in blessuretijd; of je er al één op zak hebt of niet.
 
Op zijn zevende verjaardag kreeg Roelof een spelregelboekje van voetbal op zijn verjaardag en elk daaropvolgend jaar een nieuwe editie. Braaf leerde hij alle regels uit zijn hoofd en zegde ze elke avond op voor een tot tranen geroerde vader alsof het versjes waren. Nooit verloor hij een spelregelquiz. Het werd meer dan een hobby, meer dan werk: het werd een geloof. Roelof ging zo op in zijn roeping dat hij ook de spelregelboekjes van polo, lacrosse en synchroonzwemmen uit zijn hoofd leerde. Toen de sporten opraakten leerde hij alle regels van de belasting en maakte nog meer werk van hobby en ging aan de slag als inspecteur voor de belasting.
 
Zijn loopbaan is vooral kleurrijk door het hoge aantal kaarten dat hij gaf. Maar nooit eentje aan FC Groningen. Roelof is een Groninger!
 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.