Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

324 gasten online

Locale driehoek in Veenendaal verpest voetbalfeest tegen GVVV voor supporters FC Groningen

Tevreden constateerden wij op 22 augustus jl. dat GVVV in de eerste ronde van de KNVB-beker de meerdere was van Groene Ster. Immers, door de zege van de Topklasser uit Veenendaal hoefden supporters van FC Groningen op een doordeweekse dag niet helemaal naar het Zuid-Limburgse Heerlerheide, domicilie van Hoofdklasser Groene Ster, te reizen maar zou de trip al in het Utrechtse Veenendaal eindigen.

 

Sinds gisteravond zouden we echter met terugwerkende kracht graag hebben gezien dat Groene Ster aan het langste eind zou hebben getrokken. De locale driehoek Veenendaal, bestaande uit CDA-burgemeester mr. Ties Elzenga (liefhebber van zeilvakanties in Friesland en trotse bezitter van de volgende hoofdtaken in zijn portefeuille: Portefeuille Openbare orde en veiligheid en Coördinatie veiligheidsbeleid), de wijkchef van de politie Veenendaal en de officier van justitie hebben goedwillende supporters van FC Groningen een dermate beschamende vervoersregeling opgelegd dat het uitvak in Veenendaal op woensdag 26 september a.s. ongetwijfeld net zo leeg zal zijn als de straten op zondag in Kampen, het geboortedorp van burgemeester Elzenga, aanbidder van orde en tucht.

Want daar waar een vrij vervoer-regime gepast zou zijn, daar is een autocombiregeling uit de hoge hoed getoverd waar de honden geen brood van lusten. Het gedrocht behelst dat supporters zich tussen 17:45 uur en 18:15 uur in de buurt van Apeldoorn dienen te vervoegen om hun omwisselbiljet om te wisselen voor een toegangskaartje, waarna ze bijna twee uur de tijd hebben om het aanvangstijdstip van de wedstrijd (20:00 uur) te halen. Het vroege omwisselen ver vóór Veenendaal zal vele supporters doen besluiten om thuis te blijven - niet iedereen kan het zich permitteren om een deel van de woensdagmiddag vrij te nemen, wat echter wel een vereiste is om op tijd op de gewraakte omwisselplek te zijn. 


Inmiddels heeft Hans Nijland op Twitter aangegeven dat het uiterste omwisseltijdstip is verlengd tot 19:00 uur. Wat ons betreft is dit slechts een pleister op de wonde. Waarom kan er niet gewoon bij het sportpark van GVVV worden omgewisseld? Waarom moet er überhaupt worden omgewisseld? Vooralsnog onbeantwoorde vragen...

 

Een motivatie voor de volkomen nutteloos opgelegde inperking van de vervoersmogelijkheden wordt niet gegeven. Noch door GVVV, noch door FC Groningen. Ongetwijfeld zullen de plaatselijke autoriteiten schuimbekkend van genot wijzen naar een perfecte uitvoering van het Veiligheidsplan 2003 van de Lokale Driehoek Gemeente Veenendaal. Een boekwerk dat analoog aan het eerder deze week verschenen tendentieuze en inmiddels door FC Groningen en de Supportersvereniging FC Groningen van tafel geveegde Jaarverslag van het CIV (Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme) bol staat van termen als lik op stuk-beleid en maximalisering van de pakkans van 'subjecten'. Lees Johns Schurers column Hooligans slaan er elk duel op los? ook maar eens.

 

We zijn in Nederland diep gezonken als we kijken naar de repressie van goedwillende supporters. En wordt de door angst en vooroordelen geregeerde besluitvorming uit Veenendaal ingegeven door recente wantoestanden in relatie tot voetbalwedstrijden van FC Groningen? Geenszins. Sinds 2007 speelde FC Groningen uitwedstrijden voor de KNVB-beker tegen IJsselmeervogels, HVV Hollandia, v.v. Haaglandia en SC Genemuiden. Stuk voor stuk voetbalfeesten voor supporters van beide clubs, veelal doorspekt met spanning en een verrassend scoreverloop en stuk voor stuk wedstrijden zonder ook maar het geringste incident, ondanks (of mede door?) de opgelegde vrijere vervoersregeling.

 

De autoriteiten in Veenendaal zouden zich moeten schamen. Er had nog jaren nagepraat kunnen worden over een prachtige bekeravond in Veenendaal. Het zal niet gebeuren. Een gemiste kans.

 

Wij hopen dat FC Groningen binnenkort ingaat op de onverkwikkelijke afspraken die tijdens het vooroverleg rond deze bekerwedstrijd zijn gemaakt.

 

Volgende week zondag speelt FC Groningen thuis tegen Vitesse. Supporters uit Arnhem kunnen gewoon met de auto naar Groningen rijden, en hun (gratis door FC Groningen beschikbaar gestelde) kaartje omwisselen bij de Euroborg. Wie goed doet, goed ontmoet. Maar vaak ook niet.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.