Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

325 gasten online

'Roemeense spits Florin Costea wordt begeerd door FC Groningen'

Wij zijn nooit te beroerd om de kerstpuzzels van Tammo 80 aan een nauwgezet onderzoek te onderwerpen, ook al vallen wij niet in de door hem gelanceerde categorie internethobbyist. Volgens het Roemeense Pro Sport.RO mag Florin Costea, de 24-jarige spits van FC Universitatea Craiova, zich in de warme belangstelling van FC Groningen verheugen. Zoals zo vaak zijn er echter meer kapers op de kust, in dit geval gaat het om de vermoedelijk kapitaalkrachtigere clubs 1. FC Köln en Portsmouth. Desondanks gaan wij graag even in op dit gerucht. Waar rook is, is vaak immers vuur.

 

Het berichtje van de 10e december jl. was kort, maar daarom niet minder krachtig. In Roemeense volzinnen wordt het volgende door de Roemeense site Pro Sport.RO opgetekend:

FC Koln, Groningen şi Portsmouth îl vor pe Florin Costea


Jucătorul de pe urma căruia Adrian Mititelu speră să-i facă un buget rezonabil lui Victor Piţurcă, Florin Costea, este, în acest moment, în atenţia a trei echipe din străinătate: FC Koln (Germania), FC Groningen (Olanda) şi Portsmouth (Anglia).

Dacă se înţelege cu unul din aceste cluburi, Universitatea l-ar putea vinde pe golgheterul său chiar săptămâna viitoare, după încheierea turului din Liga I. Costea mai este monitorizat de FC Porto şi Olympiakos Pireu, care au vrut să-l cumpere în vară, însă s-au lovit de preţul prohibitiv cerut atunci de Mititelu, 7 milioane de euro.

 

Dit bericht werd later ook overgenomen door o.a. het Roemeense Pescurt.RO en komt erop neer dat genoemde clubs de Roemeense spits volgaarne zouden willen inlijven. Echter, een tripje naar Roemenië zou voor Hans Nijland en consorten wel eens een nog heter avontuur gaan worden dan de taferelen die zich indertijd rond de schimmige zaakwaarnemer, Daniel Fonseca, van Luis Suarez hebben afgespeeld. Als de geruchten kloppen dan vlogen indertijd de koppen en schotels door het kantoor van onze algemeen directeur, en Nijland, toch niet de eerste de beste onderhandelaar, had het ook nog niet eerder meegemaakt dat er door de verkopende partij tijdens het onderhandelingsproces opeens hógere i.p.v. lagere transfersommen werden gelanceerd.

 

Terug echter naar Roemenië. De kop- en schotelaffaire van Fonseca valt in het niet bij wat ons management wellicht te wachten staat als het zich begeeft in de duistere Roemeense spelonken. In het korte artikeltje in Pro Sport wordt, op het eerste gezicht ietwat onopvallend, de naam van ene Mititelu genoemd. Nader onderzoek wijst echter uit dat we hier te maken hebben met de schatrijke eigenaar van FC Universitatea Craiova, Adrian Mitetelu, geschat vermogen ca. EUR 50 miljoen, hetgeen hij vergaard heeft met onroerend goedtransacties en mediatoestanden. Op zich lijkt hier nog weinig mis mee, maar als we nog iets dieper graven dan blijkt dit heerschap in Roemenië met de weinig verheffende eretitel Baron local door het leven te gaan. Dit is de benaming die in de media wordt gegeven aan Roemeense politici of zakenmensen die ervan worden verdacht hun geld aan te wenden om locale politici en het juridische systeem te beïnvloeden ten faveure van persoonlijk gewin. Het fotootje van Mititelu wat we hier hebben afgebeeld lijkt niet onmiddellijk uit te wijzen dat dit absoluut niet kan kloppen, laten we het daar op houden.

 

Terug naar Florin Constantin Costea. Hij zag op 16 mei 1985 het levenslicht in het Roemeense Drăgăşani en begon zijn carrière in 2003 bij Rarora Râmnicu Vâlcea. Een jaar later verkaste hij naar CSM en sinds 2006 speelt de spits, 1,85 m lang en 78 kg zwaar, bij het Roemeense FC Universitatea Craiova, de huidige nr. 13 van de Romeense Liga I dat eergisteren nog met 1-0 ten onder ging tegen de club wiens naam op de lachspieren van een primitieve Grunneger werkt (Otelul Galati). Interessanter is echter dat Costea in de nationale ploeg van Roemenië (met bondscoach Victor Piţurcă, ook deze naam wordt in het Roemeense bericht genoemd) met rugnummer 10 over de velden sleurt, duidt dit op de zoektocht door de Trots van het Noorden naar een vervanger voor Goran Lovre, die FC Groningen na dit seizoen wil verlaten?

 

Vermeldenswaardig is nog dat Costea voor zijn huidige ploeg debuteerde op 15 september 2006 en in zijn debuutwedstrijd meteen scoorde. Sterker nog, na vijf wedstrijden bleek hij in alle vijf wedstrijden gescoord te hebben. Craiova moest in 2005 overigens een transfersom van $ 60.000 voor de toen 19-jarige neertellen... Zijn debuut voor de hoofdmacht maakte hij dus pas ruim een jaar later. Hieraan lag een knieblessure ten grondslag.

 

Radio România riep Costea na afloop van zowel het seizoen 2007-2008 als het seizoen 2008-2009 uit tot Cel mai bun fotbalist al campionatului oftewel de beste Roemeense voetballer van de competitie. In het seizoen 2008-2009 was hij dan ook Roemeens topscorer met 17 doelpunten.

 

De vraagprijs van de Roemeen bedroeg een aantal maanden geleden nog een slordige 7 miljoen euro, en dat voor een op dat moment nog één jaar doorlopend contract; dit vonden clubs als FC Porto en Olympiakos Piraeus toen te gortig, zij haakten af. Komende zomer mag hij echter gratis de Roemeense deur uitwandelen, en dan zal FC Groningen niet te beroerd zijn om hem liefdevol binnen te halen.

 

Wij hebben op voorhand een warm gevoel bij deze knaap. Wij kunnen het betrouwbaarheidsgehalte van genoemde Roemeense sportsites niet denderend inschatten, maar wij houden de Roemeense geruchtenstroom nauwlettend in de gaten!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.