Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

265 gasten online

Eurovoetbal editie 2012: FC Groningen zaterdag tegen Ajax Cape Town en HSV

Sinds 1977 staan de Pinksterdagen steevast in het teken van Eurovoetbal, het voetbaltoernooi voor de wat oudere junioren die zich op de Esserberg met graagte in de kijker willen spelen van roemruchte clubs. De formule van dit jaar is ten opzichte van de editie van vorig jaar gewijzigd: de deelnemende ploegen worden gevormd uit spelers Onder-19, en alle wedstrijden worden op de Esserberg op de hoofdvelden van Helpman en Be Quick 1887 gespeeld.

 

FC Groningen A1, dat wordt aangevuld met de drie B's als dispensatiespelers (Atilay Batbay, Hilal Ben Moussa en Henk Bos), B1-speler Richairo Zivkovic en de van AZ overgekomen keeper Devlin van den Bosch, is ingedeeld in een poule met HSV, Ajax Cape Town, Fenerbahçe en Udinese.

 

Het toernooi gaat morgen voor de ploeg van Paul Raveneau van start met een wedstrijd tegen Ajax Cape Town uit Zuid-Afrika, de enige niet-Europese deelnemer aan het toernooi. Wij stellen deze ploeg met een artikel van Klaas Gunter aan jullie voor. Klaas is derdejaars student journalistiek in Zwolle en FC Groningen-supporter; hij stuurde ons zijn volgende zeer lezenswaardige bijdrage.

 

Wij zijn op Eurovoetbal van de partij; de komende dagen komt FC Groningen A1 royaal aan bod! Zal FC Groningen erin slagen voor de derde maal op rij de finale te halen?

 

Poule A   Poule B
Poule A - 1 HSV   Poule B - 1 PSV
Poule A - 2 FC Groningen A1   Poule B - 2 SC Heerenveen/Emmen
Poule A - 3 Ajax Cape Town   Poule B - 3 FC Anzhi Makhachkala
Poule A - 4 Fenerbahçe   Poule B - 4 Atlético de Madrid
Poule A - 5 Udinese Calcio   Poule B - 5 Rosenborg BK

 

Wedstrijdprogramma FC Groningen A1 zaterdag 26 mei 2012:

14:15 uur FC Groningen A1 - Ajax Cape Town (hoofdveld Be Quick 1887)

18:00 uur FC Groningen A1 - HSV (hoofdveld Be Quick 1887)

Ajax Cape Town klaar om te schitteren op Eurovoetbal

 

Door: Klaas Gunter

 

Als enige niet-Europese deelnemer van Eurovoetbal maakt het onder 19 elftal van Ajax Cape Town zich op om indruk te maken op de scouts. De Zuid-Afrikanen staan in hun eerste wedstrijd tegenover FC Groningen/Cambuur. Wij spraken hoofdtrainer Ian Taylor (35) in Kaapstad. Een vraaggesprek.

 

Ian Taylor, hoofdtrainer Ajax Cape Town U19

 

Is dit jullie eerste keer in Nederland?
“Nee, ik kom hier ieder jaar met een jeugdelftal. Wij doen ieder jaar mee met de Future Cup in Amsterdam voor onder 17 elftallen. De meeste spelers zijn dus al eerder in Nederland geweest.”

 

Wat zijn de verwachtingen?
“De toernooien hier zijn van een hoog niveau en dat is goed voor de ontwikkeling van de spelers. Daarnaast zijn er altijd veel scouts bij toernooien in Europa. Zij zien ook dat wij veel talent hebben in Kaapstad. Groningen is een goede voorbereiding voor ons op het Copa Amsterdam toernooi, waar wij begin juni aan deelnemen. Dat toernooi geeft meer exposure, maar op het gebied van de tegenstand kan ik geen keuze maken tussen Eurovoetbal en Copa.”

 

Maken jullie wel een kans met zulke tegenstand?
“Dat denk ik wel, we hebben een extreem getalenteerd team, met veel natuurlijk en instinctief talent. Wij zijn dit jaar een voltijd onder 19 programma begonnen met een trainingsintensiteit gelijk aan dat van ons eerste elftal. Inmiddels is het gat tussen ons eerste elftal en de onder 19 een stuk kleiner geworden. Toriq Losper en Karl Peters, spelers die nu ook mee zijn naar Nederland, hebben de stap naar het eerste elftal dit jaar al gemaakt. Volgend jaar zullen er zeker nog drie jongens volgen.”

 

Dat klink als veel talent in Kaapstad…
“Absoluut, in de West-Kaap provincie alleen al hebben wij meer talent dan heel Nederland. Het probleem is dat een groot deel van het Zuid-Afrikaanse talent niet de juiste coaching krijgt en daardoor zijn ze vaak egoïstisch op het veld. Ons doel als club is om deze jongens op de Europese manier te coachen, zoals ook in Nederland gebeurt. De tactische discipline overbrengen aan spelers is het lastigste voor een coach in Zuid-Afrika.”

 

Van wat voor achtergronden komen de spelers?
“De meeste spelers komen uit de arme gebieden van de stad, de townships. Gangsters en drugs zijn daar onderdeel van het dagelijks leven. Voor jongens uit de townships is het heel gewoon. Dat denkbeeld veranderen is lastig, daarom hebben we ook life skills toegevoegd aan ons programma. We proberen van deze jongens naast betere voetballers ook betere mensen te maken. ‘Betere mensen’ luisteren beter naar de aanwijzingen van de trainer op het veld.”

 

Hebben jullie een geheim wapen?
“De spelers die uit een arm milieu komen zijn soms extra gemotiveerd om zich te bewijzen. Los daarvan zijn onze spelers het afgelopen jaar fysiek veel sterker geworden, we hopen daarmee de technische achterstand ten opzichte van de Europese teams te compenseren. In Zuid-Afrika spelen wij met het onder 19 elftal in de tweede regionale seniorendivisie. De eerste veertien wedstrijden van het seizoen bleven we ongeslagen.”

Waar kunnen we de link met ajax terugzien?
“Wij spelen het ajax-systeem met buitenspelers. Daarnaast proberen wij zoveel mogelijk hetzelfde te doen als ajax Amsterdam in onze jeugdopleiding, het is nagenoeg hetzelfde programma nu. Maar je hebt Amsterdam-middelen en je hebt Kaapstad-middelen, ondanks die beperking denk ik dat wij het erg goed doen. Zo zitten op een voltijd programma en hebben een sportpsycholoog in dienst. ajax heeft ook de eerste rechten op onze spelers. Als een speler naar Europa vertrekt, dan zal het vrijwel zeker naar Amsterdam zijn.”


Spelers om in de gaten te houden
Matthew Rowell (19), rechtsback en aanvoerder van het team.
“Ik speel al negen jaar voor Ajax Cape Town en dit is mijn tweede jaar in het onder 19 elftal. Mijn doel is om de top van het voetbal te bereiken, met als eerste stap het eerste elftal van Ajax Cape Town. Volgend jaar kan ik die stap hopelijk maken. Ik heb veel zin in Eurovoetbal. De tegenstand zal erg sterk zijn, maar wij gaan ons eigen spel spelen.”

Travis Graham (19), centrale middenvelder.
“Ook ik zit al negen jaar bij de club. Ik denk dat wij tot de topspelers van het team behoren, de stap naar het eerst elftal zullen wij eerder maken dan anderen. Mijn doel is om in Europa te spelen, bijvoorbeeld in Amsterdam. Op Eurovoetbal ga ik 200 procent geven om de scouts te imponeren.

 

Training Ajax Cape Town Onder -19 (foto: Niels Vinck)
 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.

Klaas Gunter is ook op Twitter te bereiken: @KlaasGunter