Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

399 gasten online

Training donderdag 9 september 2010: Koen van de Laak zondag terug in de basis?

Het zonnige weer vanochtend nodigde wellicht uit voor een relaxed gebeuren op het TCN trainingsveld, maar deze uitnodiging was aan spelers en trainers van FC Groningen bepaald niet besteed vanmorgen. De naar heinde en verre afgereisde internationals waren allemaal weer terug, met de kanttekening dat Tim Sparv nog altijd last heeft van de tik die hij afgelopen dinsdag in de interland van zijn Suomi tegen Nederland heeft opgelopen (Anita, bedankt!). De verwachting van de medische staf is echter dat hij zondag tegen FC Utrecht weer gewoon inzetbaar is. Afgaande op de training van vanmorgen zal Koen van de Laak tegen Utrecht terugkeren in de basis ten koste van Thomas Enevoldsen, maar pas morgen weten we of Huistra deze mutatie daadwerkelijk zal doorvoeren.

 

Degene die vanmorgen de tijd had om de training van FC Groningen met een bezoekje te vereren zal van deze tijdsbesteding bepaald geen spijt hebben gehad. De heren Huistra en Van de Looi hadden (weer) een dynamisch gebeuren in elkaar geknutseld en de verschillende oefenvormen werden op juiste waarde geschat door de grote groep aanwezigen. Er werd hard en gretig getraind door de nog altijd opvallend fitte selectie. Zoals gezegd trainde Tim Sparv apart, en afwezig was alleen Jeffrey Rijsdijk. Verder was iedereen present en er was niemand die aangepast hoefde te trainen. Kijk, dan kun je als nieuwe coach meters maken. Het inslijpen van automatismen in een nieuw systeem (4-2-3-1 dat neigt naar 4-3-3, in plaats van het aloude 4-4-2 met een ruit op het middenveld) gaat een stuk beter als je fitte spelers tot je beschikking hebt.

 

Dat fitheid niet altijd een synoniem is voor wedstrijdfitheid bewezen Danny Holla en Petter Andersson. Zoals altijd deden beiden hun stinkende best, maar aan Danny Holla, pas deze week weer voluit trainend, was in bepaalde situaties te zien dat hij nog niet alles durfde te doen, en vandaag gold dat ook - meer dan de laatste trainingen - voor Petter Andersson. Je ziet dat hij zich soms nog ontziet en in die situaties primair heel wil blijven, daar waar in het verleden een pittige sliding zou zijn ingezet om de bal te veroveren. Voor beiden is dit gevoel erg begrijpelijk. Holla keer terug van een ernstige beenbreuk en verklaarde afgelopen zondag op VI.nl dat hij nu het vertrouwen in zijn been moet terugkrijgen; het verhaal Andersson is bekend: eindelijk weer hersteld van twee ellendige knieblessures en een daarmee samenhangende langdurige en geestelijk belastende revalidatietijd. Desondanks leek vooral Petter na afloop van de training teleurgesteld over zijn eigen optreden. Met het trainingsjack over het hoofd zonderde hij zich een beetje af van zijn medespelers, maar deze kortstondige retraite was ten einde nog vóórdat de Euroborg weer bereikt was, dus laten we hopen dat hij zich hier snel overheen kan zetten.

 

In het eerste gedeelte van de training hield assistent-trainer Erwin van de Looi zich met de aanvallers en aanvallend ingestelde middenvelders bezig. Aan de rechterkant zorgden Van de Laak en Enevoldsen voor aanvoer richting de spitsen Matavz, Pedersen, García en Bacuna, en links waren Tadic en Keurntjes daarvoor verantwoordelijk. García, die gisteren een bijzonder ongeïnspireerde indruk op de training had gewekt en door de trainers bijna genegeerd leek te worden (uit ballorigheid of frustratie trapte hij de bal een keer driftig naar de andere kant van het trainingsveld maar werd vriendelijk verzocht het leder zelf weer op te halen), had het vizier niet al te zuiver afgesteld, en dit gold ook een beetje voor Tim Matavz, die de bal een paar maal snoeihard over het doel joeg. Daar tegenover stond Bacuna die zich als een specialist met het hoofd ontpopte en een keer snoeihard raak kopte. Na een moeilijke fase onder Ron Jans is Leandro onder Huistra helemaal opgebloeid.

 

Een speler die net als Bacuna en Stenman ook enorm gedijt onder de intensieve trainingsarbeid van Pieter Huistra is Nicklas Pedersen. De Deen overtuigde weer door een zeer gedreven indruk achter te laten. Hij schoot de meeste ballen die hij kreeg feilloos in het doel (vaak hard en zuiver over de grond maar één keer ook met een heerlijke volley) en lijkt in de fitste en scherpste fase uit zijn loopbaan te verkeren. Zijn uitverkiezing voor het Deense nationale elftal is hiervan het logische gevolg. Petter Andersson zal een harde noot te kraken hebben wil hij zijn Deense concurrent van deze positie verdrijven. Maar gelukkig kan Petter op elke positie op het middenveld uit de voeten, hij hoeft zich niet op de positie op tien te focussen, en wordt ook op andere posities uitgetest.

 

Aan de andere kant van het trainingsveld had Pieter Huistra een voor mij nieuwe trainingsvorm bedacht. Simultaan waren daar twee groepen met elk vier verdedigers en twee contyroleurs bezig, die niet alleen onderling binnen het groepje samenspeelden maar op een gegeven moment ook de andere groep in het spel moesten betrekken. Een lastig te beschrijven en echt prachtige oefening. De twee groepjes waren:

 

Groep 1: Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Metaj

Groep 2: Kunst, Lachman, Veldmate, Holla; Andersson, Femi

 

Uit groep 1 blijkt dat Metaj de back-up is voor Tim Sparv, en daar hoeven we niet rouwig om te zien, want Sko krijgt net als Tom Hiariej veel vertrouwen van Huistra en is mede hierdoor met sprongen vooruit gegaan.

 

 

Na een korte onderbreking, die door de trainers benut werd om hun ervaringen met de spelers door te spreken en die de spelers aangrepen om scheenbeschermers om te doen, ging het verder met het onderdeel "3 aanvallers tegen 2 verdedigers". Hieruit blijkt hoe offensief Pieter Huistra denkt. Ook het 4-2-3-1 systeem kan behoorliik aanvallend zijn als de twee buitenspelers van de derde linie zich daadwerkelijk als buitenspelers manifesteren en wel vóór de beide controleurs. Vandaar dat het dan lijkt op een 4-3-3 concept. De beide verdedigers, steeds wisselende koppeltjes, hadden het moeilijk tegen het ook wisselende drietal aanvallers dat op hen afstormde, en zo zien we het zondag tegen FC Utrecht ook graag! Bij deze vorm hadden Femi, Holla en Andersson zich bij de aanvallende groep, dit keer gecoacht door Huistra, gevoegd.  Met name Femi had een paar juweeltjes van doelpunten in  de aanbieding, de doeltreffende kanonskogels lijken te bewijzen dat Femi zich niet bij zijn rol als bankzitter heeft neergelegd en zich op de goede manier, nl. met goede trainingsarbeid, wil terugknokken. Ook een groot voordeel van een brede, fitte selectie: je kweekt meer concurrentie dat spelers scherp houdt. Desondanks ben ik blij met Hiariej naast Sparv. Sparv is dan meer de solide controleur en Hiariej kan zich hieraan complementair opstellen met zijn snelheid en wendbaarheid. Femi is meer een type Sparv en twee daarvan lijkt er eentje teveel en komt de snelheid in de opbouw bepaald niet ten goede.

 

Tenslotte zagen we een leuke partij van 11 tegen 11, met bij beide partijen zowel basisspelers als bankzitters. Wel werden bepaalde duo's aan elkaar gekoppeld, en dit lijkt op de volgende basisopstelling voor a.s. zondag te wijzen (met de aanname dat Sprav er dan bij is, zo niet dan zal Metaj hem vervangen):

 

Verwachte basisopstelling FC Groningen, zondag tegen Utrecht, op grond van de donderdagtraining:

 

matavz

tadic - pedersen - van de laak

sparv - hiariej

stenman - granqvist - ivens - kieftenbeld

luciano

 

Voor de volledigheid: beide elftallen speelden als volgt:

 

I luciano; kieftenbeld, lachman, veldmate, stenman; holla, femi; van de laak, bacuna, tadic; matavz

II van loo; kunst, ivens, granqvist, keurntjes; hiariej, metaj; enevoldsen, pedersen, andersson; garcía

 

We zien in groep I zowel Kieftenbeld als Van de Laak (net als én Stenman én Tadic), hetgeen op basisplekken voor beiden, zondag tegen Utrecht lijkt te duiden. Huistra lijkt de goede inzet van Van de Laak, de laatste tijd op de training, te belonen. Van Enevoldsen, de laatste tijd veelvuldig afwezig vanwege interlands waarvoor hij overigens amper speelde, kon hij veel minder zien, dus de keuze van Huistra kan hiermee wellicht worden verklaard.

 

De wedstrijd eindigde in 1-1 (doelpunten García en Matavz), en de groep-Luciano mocht zich vervolgens winnaar van de beslissende penalty-reeks noemen, en vierde dit euforisch, hierbij veelvuldig Victory!-kreten uitslakend. Huistra weet dus ook hoe je een groep vrolijk kunt houden, ook als ze keihard trainen.

 

Na ruim 1,5 uur zat de trainingssessie erop en gingen de toeschouwers tevreden en zich verheugend op de battle tegen Utrecht naar huis. Vrijdag meer in voorbeschouwende vorm op deze wedstrijd, alsmede over de ontwikkelingen morgen op de training (hoe doet Petter het? speelt Van de Laak inderdaad zondag?)!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.