Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

434 gasten online

Training maandag 25 juni 2012:

Snelle technische oefeningen en conditionele uitputtingsslag

Michael de Leeuw sprak gisteren op de clubsite van FC Groningen al zijn vrees uit voor de eerste trainingsweek van dit seizoen: "Persoonlijk vind ik de eerste week van de voorbereiding altijd het zwaarst. De spieren moeten er weer even aan wennen dat je elke dag traint." De nieuwe aanwinst van FC Groningen, vandaag met een verwoestende uithaal in de kruising verantwoordelijk voor het Doelpunt van de Dag, heeft niets teveel gezegd.

 

De nadruk lag vanochtend op twee elementen: conditie en techniek. Bij de combinatievormen met bal lag de nadruk op snelheid en kwaliteit van aanspelen. Een partijvorm werd er niet gehouden. Toen wij na twee uurtjes dachten dat de training (die nauwlettend werd gadegeslagen door Hans Nijland en Henk Veldmate) erop zat, dirigeerde Robert Maaskant zijn manschappen naar het achter het nieuwe clubhuis gelegen kunstgrasveld, waar nog diverse rondjes hardgelopen moest worden.

 

Na twee trainingen is de kop eraf. De vraag waartoe dit FC Groningen in het nieuwe seizoen in staat is kan natuurlijk nog met geen mogelijkheid worden beantwoord. Aan de conditie en de ingetrainde automatismen zal het straks in elk geval niet liggen!

 

Inmiddels hebben we onderaan het trainingsverslag een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

In vergelijking met gisteren, toen het sportveld in Haren door 1.500 à 2.000 toeschouwers werd omzoomd, was de omkomst vanochtend toch een stuk minder - het is een gouden greep van de supporters van FC Groningen geweest om de opzet van de eerste training in de Klankbordgroep aan de orde te stellen. 

 

Gisteren waren 31 van de 36 spelers van de A- en B-selectie aanwezig. Vijf spelers ontbreken nog vanwege recente internationale verplichtingen. Na gisteren te zijn voorgesteld verdwenen Luciano en Matías Jones al snel weer naar binnen, terwijl we Alex M'Futila, de van Be Quick 1887 overgekomen speler die zijn kunsten bij de B-kern van FC Groningen mag vertonen, toch wat moeilijk zagen lopen. Het verbaasde ons dan ook niet dat dit drietal vandaag de buitentraining aan zich voorbij liet gaan. Om ca. half 12 kwamen ze echter uit de catacomben tevoorschijn - ze hebben vanochtend binnen getraind.

 

Ogenschijnlijk zonnig - maar de lucht was vanmorgen bijzonder dreigend

 

Vandaag stond de training in het teken van conditie en techniek. Aan de uitgebreide 'spier-kwelsessie' van Jan Arend Vredeveld nam Robert Maaskant zelf ook deel, wat dat betreft is hij een goede leermeester die het zware werk niet schuwt. Hij had vandaag geen headset nodig om zich bij de spelers verstaanbaar te maken, want met zijn krachtige stem bereikt hij alle uithoeken van het speelveld. Grappig om te zien is dat Erwin van de Looi zich hieraan verbaal ook lijkt op te trekken. Net als Robert Maaskant en Dick Lukkien zat hij er vanochtend goed op en participeerde actief en 'opbouwend kritisch' in het gebeuren. Dit gold ook voor Bas Roorda, de nieuwe teammanager van FC Groningen die zichtbaar geniet van zijn rol als tijdelijke vervanger van keeperstrainer Ruud Hesp. Of Marco Bizot en Stefan van der Lei net zo genieten als hun tijdelijke baas valt te bezien. Roorda stuurde beide doelmannen met een spervuur aan ballen in sneltreintempo van links naar rechts - Bizot en Van der Lei werden aardig op de proef gesteld.

 

Bas Roorda - fanatieke coach van Marco Bizot en Stefan van der Lei

 

Net als gisteren werden weer diverse kaatsoefeningen gehouden. De opdracht was om de bal in één keer door te spelen om op die manier via diverse schijven tot een snelle aanvalsopzet te komen, met bij voorkeur een doeltreffende uithaal tot slot. Een aantal ballen vloog op fraaie wijze langs de keeper. Wij noemen poeiers van Michael de Leeuw, Femi en Luis Pedro, maar zijn hierin zeker niet volledig.

 

Femi, tja. De lach die hij bij zijn aanstelling in 2008 met zich meedroeg is verdwenen - zijn droom om er bij FC Groningen en daarna bij Brøndby echt iets van te maken om de fans van beide clubs te laten genieten lijkt in duigen gevallen te zijn. We zijn heel erg benieuwd of het Robert Maaskant lukt om hem tot een zich in positieve zin onderscheidende speler te maken. Het is de Nigeriaan zonder twijfel van harte gegund.

 

De spelers mogen even op adem komen; in het midden staat Femi

 

De spelers waren stuk voor stuk gretig en velen lieten blijken dat ze de bal wilden hebben en ook op welk moment ze aangespeeld wensten te worden. Als deze aanpak de komende weken wordt doorgezet en wordt doorontwikkeld, dan staat FC Groningen op 12 augustus a.s. tot de tanden bewapend aan de start met als inzet het verknallen van de seizoensouverture van FC Twente.

 

Gaandeweg de training, die alleen door een paar korte drinkpauzes werd onderbroken, viel de inspanning meer en meer van de gezichten van de mannen af te lezen. De sfeer bleef echter opperbest.

 

Rond een uur of twaalf verplaatste het gebeuren zich naar achteren. Er diende een aantal rondjes hardgelopen te worden, waarbij de tijd in de gaten werd gehouden. Virgil van Dijk, die tegen het einde van het afgelopen seizoen een ernstige blindedarmonsteking had en zijn seizoen in één klap beëindigd zag worden, mocht bij de eerdere onderdelen nog wel voluit gaan, maar moest zich bij het afsluitende hardlopen in acht nemen. Dit gold niet voor Jonas Ivens, Paulo Francisco en Luis Pedro, die als nummer 1, 2 en 3 alle anderen achter zich lieten. Maaskant liep de eerste ronde mee en was op gepaste afstand van alle spelers vóór de virtuele bezemwagen terug te vinden.

 

Helemaal tot slot moesten er nog twee 1.500 meters worden gelopen. Vanwege achillespeesklachten moest Hyun Jun Suk dit onderdeel vroegtijdig beëindigen en door Henk Hagenauw worden behandeld. We hopen dat de blessure van de Zuid-Koreaan niet al te ernstig is.

 

De werkdag van de heren voetballers zat er toen op. Wij hopen dat er de komende dagen ook in partijvorm getraind zal worden, al zal de eerste echte indicatie voor de favoriete opstelling van Robert Maaskant pas zichtbaar worden als de groep compleet is. Een weekje geduld dus nog!

 

Fotoreportage van Eric Smit van de training van maandagochtend

 

DSC_6369
DSC_6374
DSC_6381
DSC_6388
DSC_6389
DSC_6394
DSC_6396
DSC_6398
DSC_6399
DSC_6402
DSC_6406
DSC_6408
DSC_6412
DSC_6415
DSC_6422
DSC_6423
DSC_6425
DSC_6429
DSC_6430
DSC_6431
DSC_6433
DSC_6435
DSC_6439
DSC_6440
DSC_6441
DSC_6444
DSC_6447
DSC_6454
DSC_6459
DSC_6466
DSC_6481
DSC_6486
DSC_6487
DSC_6489
DSC_6492
DSC_6501
DSC_6505
DSC_6506
DSC_6518
DSC_6520
DSC_6522
DSC_6525
DSC_6528
DSC_6531
DSC_6534
01/45 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.