Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

125 gasten online

Marcus Berg lijkt transfervrij naar Panathinaikos te vertrekken; doorverkoopclausule levert FC Groningen niets op

Marcus Berg maakte medio 2007 als vervanger van ene Luis Suárez de overstap van IFK Göteborg naar FC Groningen. Hij speelde twee seizoenen voor FC Groningen, en scoorde 44 doelpunten in 69 officiële wedstrijden - een formidabel moyenne. De Trots van het Noorden verkocht medio 2009 hem voor een recordbedrag van € 9,9 miljoen aan het Duitse HSV. Het betekende voor beide clubs de duurste transfer uit de geschiedenis. FC Groningen bedong tevens een "substantieel belang in een mogelijke toekomstige transfer van Berg", aldus de FC op 17 juli 2009 op de clubsite.

 

Een succes werd de overgang van de Zweed naar HSV niet. Hij speelde slechts 54 Bundesligaduels voor de Hamburgse club en scoorde daarin zegge en schrijve vijf maal. Hij heeft nog een contract tot medio 2014, maar staat op het punt een verbintenis bij het Griekse Panathinaikos, dat zich onlangs ook al met Emir Bajrami van FC Twente versterkte, te tekenen.

 

Het Zweedse Fotbolldirekt maakt op zaterdag 8 juni 2013 bekend dat Marcus Berg komende maandag, 10 juni 2013, een driejarig contract bij Panathinaikos zal tekenen. Hij zal jaarlijks € 400.000 verdienen; er is een bonusregeling van kracht met een totale waarde van € 200.000. Betaling hiervan hangt af van het door Panathinaikos behalen van het landskampioenschap, van het aantal wedstrijden dat Berg zal spelen en van het aantal doelpunten dat hij zal scoren. Håkan Mild, 'sportchef' van IFK Göteborg, had Marcus Berg graag gecontracteerd, maar vist achter het net. Panathinaikos hoeft aan HSV geen transfersom over te maken, ook al had Berg nog een contract tot medio 2014 bij de Duitse club.

Stand van zaken vrijdag 7 juni 2013:

 

FC Groningen zal hoe dan ook geen financieel garen spinnen bij een overgang van Marcus Berg naar Panathinakos. De door FC Groningen uitonderhandelde doorverkoopclausule is nl. alleen effectief over het meerdere boven € 9,9 miljoen. HSV is nu echter voornemens om Marcus Berg voor een bedrag van 6 à 7 ton 'uit te kopen', waarna Berg transfervrij naar Panathinaikos mag vertrekken in ruil voor een forse doorverkoopclausule, aldus Fotbolltransfers

 

De totale transfersom van € 9,9 miljoen bestond uit één termijnbetaling van € 2,7 miljoen (juli 2009 te voldoen) en twee van € 3,1 miljoen (juli 2010 resp. juli 2011), alsmede een rentevergoeding van € 0,6 miljoen en een  bedrag aan gegarandeerde bonussen van € 0,5 miljoen. 

 

HSV betaalde medio 2009 netjes de eerste termijn van de transfersom (€ 2,7 miljoen), maar Erik Mulder, toenmalig technisch directeur van FC Groningen, vond het risico dat de Duitse club, die er financieel niet best voorstond, de resterende termijnbetalingen (in totaal € 7,2 miljoen) niet zou kunnen voldoen te groot. Hij ging zowel met HSV als met de Britse bank Investec Plc om de tafel. Het resultaat was de volgende voor FC Groningen risicoloze constructie:

  • HSV mocht de termijnbetaling van juli 2010 (€ 3,1 miljoen) november 2009 vervroegd aflossen voor € 2,9 miljoen;
  • Investec PLC nam de vordering van juli 2011 (€ 3,1 miljoen) voor € 2,75 miljoen over.

De rentevergoeding (€ 0,6 miljoen) kwam vanzelfsprekend te vervallen aangezien FC Groningen over de vervroegd geïnde bedragen zelf rente kon incasseren. Wat er met het gagarandeerde bonusbedrag ad € 0,5 miljoen is gebeurd weten we niet; we nemen aan dat FC Groningen dit bedrag normaal heeft ontvangen. De doorverkoopclausule bleef eveneens intact; maar FC Groningen zal hieraan geen waarde meer kunnen ontlenen nu Marcus Berg transfervrij uit Hamburg lijkt te vertrekken.

 

Het wachten is nu alleen nog op het ja-woord van Berg zelf, en aangezien hij in Griekenland met een fors lager salaris genoegen zal moeten nemen sluiten wij niet uit dat de deal alsnog afketst. HSV zal blij zijn dat het van Berg af is. De Zweed drukt met zijn riante salaris fors op de Hamburgse begroting. Ook Bergs voormalige Zwwedse club IFK Göteborg wil de 26-jarige spits graag contracteren.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.