Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

99 gasten online

"FC Groningen heeft contact opgenomen met Helsingborgs IF over Alexander Gerndt"

Stand van zaken vrijdag 28 januari 2011:

Het Zweedse FotbollsExpressen heeft vandaag bericht dat FC Groningen contact heeft opgenomen over de topscorer van het afgelopen Zweedse seizoen, de 24-jarige Alexander Gerndt van Helsingborgs IF (HIF). Gerndt speelt pas een half seizoen bij HIF, dat hem in de zomer overnam van Gefle IF. Paul Myllenberg, algemeen directeur van HIF, wil niet zeggen dat FC Groningen één van de geïnteresseerde clubs is.

  

Wil je wat beelden zien van de mogelijke opvolger van Tim Matavz: Klik hier of hier of hier!

 

UPDATE maandag 21 maart 2011: DvhN: "FC Groningen ziet in Gerndt nog altijd opvolger van Matavz"

Het Dagblad van het Noorden bericht vandaag dat FC Groningen Alexander Gerndt nog altijd op de korrel heeft als zijnde de opvolger van Tim Matavz, over wie FC Groningen al geruime tijd onderhandelt met het Italiaanse Napoli. De competitie in Zweden is nog niet begonnen, maar afgelopen zaterdag speelde de club van Alexander Gerndt, Helsingborg, om de Zweedse Supercup tegen Malmö FF. Henk Veldmate zat namens FC Groningen op de tribune en zag Helsingborg winnen met 2-1. Gerndt scoorde niet, maar speelde wel de hele wedstrijd. Bij Malmö FF startte Guillermo Molins, die onlangs ook met FC Groningen in verband is gebracht, in de basis, maar werd in de 72e minuut gewisseld. In de afgelopen transfer window bedroeg de vraagprijs voor Gerndt € 3,4 miljoen.

 

Volgens het Italiaanse TUTTOmercatoWEB zijn er echter meer kapers op de kust voor Alexander Gerndt. O.a. Juventus zou hem volgen en net als Henk Veldmate op de tribune hebben gezeten (voor zowel Gerndt als Malmö-speler Jimmy Durmaz) en onlangs zou de Zweed zijn benaderd door Racing Santander. Gerndt doet er o.i. echter verstandig aan een tussenstop in Groningen af te leggen.

 

Stand van zaken vrijdag 28 januari 2011:

 

Myllenberg toont zich een met Hans Nijland vergelijkbare onderhandelaar en zegt dat HIF hun topscorer niet perse wil verkopen en dat hij tot nu toe geen passende biedingen voor Gerndt heeft ontvangen.

 

Fotbollsexpressen schrijft verder dat FC Groningen eerst graag Tim Matavz wil verkopen voordat het serieus werk van Gerndt wil maken.

 

Gerndt heeft nog een doorlopend contract tot 31 december 2013 en kwam in de zomer voor 5 miljoen Zweedse kronen, omgerekend ca. € 560.000,-, over van Gefle. De huidige vraagprijs van 30 miljoen Zweedse kronen, omgerekend € 3,388 miljoen, zou dus een verzesvoudiging van zijn prijs betekenen - er moet dus nog wel het één en ander van de vraagpriis af te onderhandelen zijn. Echter niet als Tim Matavz pas a.s. maandag, 31 januari, verkocht wordt - FC Groningen staat dan onder grote druk om op de laatste dag van de transfer window in allerijl een vervanger aan te trekken hetgeen bepaald geen drukkend effect op de te betalen prijs zal hebben.

 

Gerndt was in het afgelopen seizoen (in Zweden is het seizoen al ten einde en het nieuwe seizoen begint pas over een paar maanden) topscorer met 20 doelpunten, die hij in 29 wedstrijden bij elkaar schoot. De 20 goals zijn verdeeld over Gefle (14 wedstrijden, 7 doelpunten) en HIF (15 wedstrijden, 13 doelpunten).

 

Zijn karakteristieken zijn volgens de website van zijn huidige club, Helsingborgs IF, de volgende: goed linker been, meest effectieve speler in de Zweedse competitie met elke 69 minuten een doelpunt. Verder is het een prima vrije trappen-nemer. Wikipedia voegt hieraan toe: "He is best known for his pace, hardworking attitude, skill on set pieces and always showing good character."

 

Gerndt is tweevoudig Zweeds international. Hij kwam in actie tijdens vriendschappelijke wedstrijden tegen Duitsland (ingevallen in de 88e minuut voor Kim Kallstrom) en Botswana (2-1 zege, één doelpunt van Gerndt).

 

Interessant is de vermelding op Wikipedia dat Alexander een obsessie heeft voor tatouages: "Als je eenmaal bent begonnen is het moeilijk om ermee te stoppen en kijk je altijd wat de volgende tatouage kan zijn", zo verklaarde hij tegenover Fotbollskanalen.

 

Gezien zijn leeftijd (op 14 juli 2011 wordt hij 25 jaar) is Gerndt wat ervarener dan de jonge diamantjes die FC Groningen normaal gesproken contracteert. Maar hij heeft niet alleen voetbalervaring opgedaan. In 2004 overleefde hij en zijn familie de tsunami.

 

In de huidige ploeg van HIF speelde afgelopen seizoen op huurbasis een voor ons niet onbekend heerschap en wel niemand minder dan Rachid Bouaouzan, voormalig slager van Sparta, die op huurbasis overkwam van Wigan Athletic.

 

Al bij zijn overgang van Gefle naar HIF verklaarde de zaakwaarnemer van Alexander Gerndt, Per Jonsson, tegenover FotbollsExpressen dat Gerndt zijn nieuwe club niet als eindstation zag. Hij wilde zich toen bij HIF verder ontwikkelen en zag dit als een goede springplank naar een volgende stap in zijn carrière. Overigens zat ook Heerenveen vorig jaar achter hem aan, zo schrijft de Zweedse krant, maar Gerndt koos voor Helsingborgs IF. Meer over de Friese interesse in Gerndt schreef ELF Voetbal op 17 juli 2010: Gefle IF heeft vrijdag een fax ontvangen van SC Heerenveen, schrijft Fotboll Expressen. Daarin staat dat de Friese club Gerndt nog één keer wil bekijken. Dat gebeurt zaterdag, als Gefle het opneemt tegen Trelleborg. Gefle heeft al overeenkomst bereikt met Helsingborg over de transfer van Gerndt. Die deal kan nog gecanceld worden als Heerenveen het bod van Helsingborg overtreft. De Zweedse club bood 5 miljoen kronen, omgerekend ruim 500.000 euro. Gefle heeft Heerenveen tot begin volgende week de tijd gegeven om met een hoger bod te komen. De 23-jarige Gerndt kan zowel linksbuiten als centrumspits spelen.

 

Gerndt werd eerder deze maand volgens Eurosport ook al in verband gebracht met Borussia Dortmund, Spartak Moskau en Juventus en moet omgerekend € 3,4 miljoen kosten. Ook Rennes zou in Gerndt geìnteresseerd geweest zijn, aldus Expressen, maar de Fransen hebben inmiddels de 21-jarige John Verhoek van FC Den Bosch gecontracteerd.

 

Omdat de Zweedse competitie al in november is geëindigd heeft Gerndt al maanden geen wedstrijd gespeeld. Mocht Matavz vertrekken en Gerndt zijn opvolger worden, dan moet hij er wel meteen staan. Is dit reëel? (Inmiddels lijkt het bij Matavz - als de Italiaanse geruchten tenminste kloppen - om een overgang naar Napoli te gaan, maar dan pas in juni - beter!)

 

 

UPDATE zondag 30 januari 2011: Aftonbladet: "Alexander Gerndt dichtbij overgang naar FC Groningen"

Volgens het Zweedse Aftonbladet (overgenomen door Fotbolltransfers) wil FC Groningen snel werk maken van het contracteren van Alexander Gerndt. Het zal volgens de Zweedse site een race tegen de klok worden omdat de transfer window over twee dagen sluit. Gerndt: "Je weet nooit wat er nog gebeurt", om er professioneel aan toe te voegen dat hij graag voor HIF speelt. Aftonbladet beroept zich op bronnen binnen FC Groningen, waaruit blijkt dat Gerndt de belangrijkste kandidaat is om Matavz op te volgen, die volgens de Zweden vandaag naar verwachting voor 75 Zweedse kronen (€ 8,4 miljoen) aan Napoli wordt verkocht. Aftonbladet citeert nog De Telegraaf, waartegen Hans Nijland gisteren gezegd heeft dat Gerndt een interessante spits is, maar dat er momenteel veel getalenteerde spitsen rondlopen in Zweden.

Volgens Aftonbladet heeft FC Groningen een aantal weken geleden contact opgenomen met HIF en zou het bereid geweest zijn om 18,5 miljoen Zweedse kronen (€ 2,1 miljoen) voor Gerndt te betalen. Jesper Jansson, 'sportchef' van HIF, erkent dat er contact is geweest met FC Groningen, maar dat er sindsdien niets meer van Groningen is vernomen en dat er ook geen bod van 2 miljoen is uitgebracht.

Per Jonsson, zaakwaarnemer van Gerndt, zegt dat er meerdere clubs in zijn pupil geïnteresseerd zijn. Hij wil niet zeggen om welke clubs het gaat. Wel zegt hij dat FC Groningen een goede kijk op de Zweedse markt heeft en goed voetbal speelt.

Overigens is Gerndt momenteel aan zijn bed gekluisterd vanwege een hersenschudding, die hij in Portugal bij de Atlantic Cup opliep in een wedstrijd tegen Elfsborg, aldus Fotbollskanalen.

 

Op maandag 31 januari 2011 gaat Gerndt in een vraaggesprek met het Zweedse Helagotland in op de interesse van FC Groningen. Hij reageert precies zoals Matavz momenteel doet: hij houdt zich er niet mee bezig en laat dit over aan anderen en concentreert zich op voetbal, en in zijn geval op het herstellen van zijn hersenschudding. Ernstig lijkt het allemaal niet. Hij mist vandaag de wedstrijd tegen Odense maar denkt dinsdag weer te kunnen trainen en donderdag te kunnen spelen tegen Bröndby. Overigens had Gerndt in de met 1-3 verloren wedstrijd tegen Elfsborg nog wel gescoord (uit een strafschop) voordat hij uitviel, zo lezen we in een ander artikel van Helagotland.

 

UPDATE maandag 31 januari 2011: Fotbollskanalen: "FC Groningen biedt op Alexander Gerndt"

Het Zweedse Fotbollskanalen bericht in een vraaggesprek met Per Jonsson, de zaakwaarnemer van Alexander Gerndt, dat FC Groningen een bod heeft uitgebracht op de aanvaller van Helsingsborgs IF (de vroegere club van Andreas Granqvist), maar dat Helsingborg meer geld voor hun topscorer wil zien. Het betreft een conditioneel bod: voordat FC Groningen Alexander Gerndt aantrekt wil het eerst Tim Matavz verkopen. Het bod is volgens de site vanuit Italië uitgebracht door ene Henk vel Bate, maar wij gaan ervan uit dat dit een verkrachte vorm is van Henk Veldmate. Naast FC Groningen is er nog een club voor Gerndt in de markt. Het zou om een Franse club gaan, maar Jonsson ontkent dit. Omdat de transfer window nog maar een paar uur duurt en er ook nog een medische keuring uitgevoerd moet worden denkt Jonsson niet dat de overgang per direct tot stand zal komen. Het Zweedse Bakgatan denkt dan ook dat het om een overgang in de zomer gaat. De site is niet blij met een deal van het nu aantrekken van Gerndt door Groningen in combinatie met een overgang over een half jaar. Hij is bang dat Helsingborg veel geld verliest als het succes van Gerndt het komende half jaar doorgaat: de verkoopprijs wordt immers nu overeengekomen. Ook vreest hij dat FC Groningen de deal ongedaan kan maken mocht Gerndt zich blesseren.

(Dezelfde gedachtes kunnen we natuurlijk hebben bij de verkoop van Matavz in combinatie met een overgang in juni.)

 

Laatste nieuws maandag 31 januari 2011: Fotbollskanalen: "Gendt blijft bij Helsingsborg"

Jesper Jansson, sportchef van Helsingsborgs IF, zegt tegenover FotbollDirekt (aldus Fotbollskanalen) dat Alexander Gerndt niet per direct naar FC Groningen vertrekt en dat de onderhandelingen niet worden voortgezet. Sterker nog, hij zegt dat het schrijven van de FC meer weg had van een vraag dan van een bod. Hij zegt dat het nooit dichtbij een akkoord heeft gezeten: FC Groningen zou domweg bij lange na niet hebben willen bieden wat HIF wil ontvangen voor hun spits (naar verluidt ca. € 3 miljoen). Jansson is ervan overtuigd dat geïnteresseerde clubs in de zomer terugkomen voor de aanvaller. Hij denkt dus dat er deze transfer window (lees: vandaag) niks sensationeels meer gebeurt.

Wij zijn er overigens nooit vanuit gegaan dat het de bedoeling van FC Groningen was om Gerndt nog deze transfer window los te weken uit Zweden, behalve als Matavz per direct zou worden verkocht.

 

Op dinsdag 2 februari 2011 heeft FotbollsExpressen een vraaggesprek met Jesper Jonsson, sportchef van Helsingborg. Hij zegt dat het er nooit naar uit heeft gezien dat een geïnteresseerde club (genoemd worden FC Groningen, Rennes uit Frankrijk en Hannover 96 uit Duitsland) de vraagprijs (30 miljoen Zweedse kronen, omgerekend € 3,4 miljoen) op tafel zou leggen. Hij is blij dat hun talentvolle spelers (Alexander Gerndt en Rasmus Jönsson, voor wie Schalke 04 belangstelling had) bij Helsingborg blijven. Hij zegt dat FC Groningen geïnteresseerd zal blijven en hij hoopt Gerndt komende zomer te kunnen verkopen (weer voor € 3,4 miljoen).

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.