Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

104 gasten online

FC Groningen: de steeds groener denkende club gaat innovatief de markt op

Een klein stukje in de (kringloop?)papieren versie van de Voetbal International met een grote betekenis. David de Vries, de journalist van de VI die zich zo'n beetje full time met de Trots van het Noorden bezighoudt, ging er vorige week woensdag slechts beknopt op in. De FC heeft plannen "die gaan slagen en geld gaan genereren", aldus Hans Nijland, een rasondernemer. De club gaat zich op de energie- en vastgoedsector storten. Natuurlijk moet het uiteindelijk allemaal op het veld gebeuren. Moge de nieuwe koers van de FC een opmaat zijn voor goddelijke wedstrijden,

vergelijkbaar met DEZE!

 

De plannen spelen al wat langer maar na een intensief traject van voorbereiding zal er op korte termijn invulling aan worden gegeven. FC Groningen wordt écht de groenste club van Nederland. De Commissaris van de Koningin voor de Provincie Groningen noemde onze club op 18 oktober 2009, voorafgaande aan de wedstrijd FC Groningen - FC Utrecht, al de groenste club van de eredivisie, en aan dit nieuwe imago wordt nu verder vorm gegeven. (Of de met de FC gedeelde tip van FCB en FCG Online om op de achterkant van het straks weer prachtig groene uitshirt van FC Groningen een voorname plek in te ruimen voor RWE, "de groene energieleverancier voor de groenste club uit Nederland", is ons niet bekend, maar doet nu ook niet terzake. Op de achterkant van het uitshirt is met ingang van komend seizoen een vacature ontstaan na het afhaken van het Friese Ameland.)

 

Wat zijn de plannen precies?

Via nieuwe bedrijven zal extra armslag ontstaan. FC Groningen gaat zich al op de korte termijn fixeren op de energie- en vastgoedsector. De VI tekent op dat de FC er straks, als alles volgens plan verloopt, twee essentiële partners bij heeft. Hans Nijland hierover: "We zetten in op een grote energiesociëteit. Als je aan Groningen denkt, kom je al snel uit bij die sector. Het winnen van gas in Slochteren, het Eemshavengebied, de Energy Valley in Groningen... Daar ligt een markt voor ons en dus spelen we er op in." Het is de bedoeling dat bedrijven zich aansluiten bij FC Groningen. Hiervoor krijgen ze een vast aantal stoelen in het stadion. De energiesociëteit is echter méér dan alleen een middel om inkomsten te genereren. Nijland: "Natuurlijk is het een financiële impuls, het wordt zelfs een substantieel deel van onze begroting. Maar het thema duurzaamheid heeft de toekomst en daarin willen wij mee. Zo komt er een expositieruimte in het stadion en gaan wij nog groener denken dan we al doen. Een groene club in een groen stadion."

 

Wie even teruggaat naar een klein jaar geleden, die weet dat de FC in de tussentijd bepaald niet stil heeft gezeten. Eind februari 2009 maakt de club immers op haar site bekend dat FC Groningen, RWE (het Duitse Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) en de voetbalverenigingen in de gemeente Eemsmond de handen ineen zouden slaan. De FC en RWE ondertekenden op 27 februari 2009 een overeenkomst waarbij het accent ligt op activiteiten met de zeven amateurverenigingen van de gemeente Eemsmond. RWE is in de Eemshaven begonnen aan de bouw van een hypermoderne energiecentrale. In de gemeente Eemsmond wil RWE tevens bijdragen aan culturele- en maatschappelijke activiteiten. Het contract met FC Groningen is onderdeel van dit beleid. Gesproken werd toen al over oefenwedstrijden tegen amateurclubs in de Eemsmond-regio en het geven van clinics bij die verenigingen. Nijland toen over de in februari nog prille stappen op dit gebied: "Net als wij wil RWE groeien en zich verbeteren. Maar daarbij willen we niet onze maatschappelijke positie in ons verzorgingsgebied uit het oog verliezen. FC Groningen heeft een sterke betrokkenheid met de stad, de regio en de Noordelijke provincies. De binding met Noord-Nederland is groot en FC Groningen zit als club diepgeworteld in de samenleving. Om onze voortrekkersrol en voorbeeldfunctie te behouden, participeren wij in tal van maatschappelijke projecten. Het partnership met RWE is hiervan een mooi voorbeeld. Wij willen als club niet alleen een energieke uitstraling hebben, maar ook maatschappelijke betrokkenheid tonen. Het initiatief van RWE sluit hier perfect bij aan."

 

Kernwoorden: Eemshaven, Energy Village en vastgoed

De Eemshaven werd in 1972 geopend. Na een wat aarzelend begin neemt de werkgelegenheid in de haven inmiddels steeds meer toe. Het gaat hierbij inmiddels ook om grote overslagbedrijven en bedrijven die opereren in de nichemarkten, en momenteel mag de Eemshaven zich in grote mate in de belangstelling van multinationals verheugen. Het is inmiddels dé energiehaven van Nederland. Er is al 56 hectare in gebruik en nog eens 20 ha beschikbaar. Recent is er weer een aanzienlijk stuk werkgelegenheid bijgekomen verbonden aan de voorgenomen bouw van een LNG terminal (hier draait het om de reuzen Essent, VOPAK en Gasunie, met wie de FC volgaarne in contact komt), de 2 nieuwe kolencentrales van NUON en RWE en een gasgestookte centrale van Advanced Power. Tijdens de bouw van al deze elektriciteitscentrales zullen ruim 4000 mensen extra in de Eemshaven werkzaam zijn. Om deze mensen te huisvesten is een speciaal project opgezet onder de naam "Energy Village". Op de website Energy Village valt zelfs te lezen dat er nog meer projecten op stapel staan, te weten de uitbreiding van de Eemshaven, de verdieping van de Eemshaven en de verdieping van de vaargeul.

 


schets van de poederkolencentrale van RWE in de Eemshaven

 

Als we nu een klein uitstapje maken naar de vastgoedsector, dan is de link met de FC snel gemaakt.

 

Op 1 december jl. richtten Hans Nijland, Algemeen Directeur van FC Groningen, Arjan Visser, Directeur van Visser Vastgoed en Henk Wiering, Directeur van vastgoedbedrijf Parthes BV zich tot "alle toonaangevende noordelijke vastgoedrelaties". En dit zijn niet alleen de zgn. G4, de ontwikkelingscombinatie bestaande uit Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, VolkerWessels Vastgoed en BAM Vastgoed, die verantwoordelijk was voor de bouw van de Euroborg die in februari 2004 startte, volgens planning verliep en op 30 september 2005 is opgeleverd. In deze uiting, waarvan de tekst hier te lezen is, werd aan de noordelijke vastgoedbranche gemeld dat Parthes BV, Visser Vastgoed en FC Groningen het initiatief hebben genomen om een vastgoed lounge op te richten in de Euroborg. De drie partijen zijn enthousiast: "De eerste reacties zijn overweldigend. Om die reden zullen wij het initiatief nu verder uitwerken. De planning is er op gericht de vastgoedlounge te starten met ingang van het nieuwe seizoen 2010/2011. De voorlopige naam van de vastgoedlounge zal zijn 'De sky-is no limit vastgoed-box'."

 

Dit is eerder al succesvol in de praktijk gebracht door clubs als Heerenveen, Twente en PSV, clubs die mede daardoor financieel meer in de melk te brokkelen hebben dan FC Groningen, dat haar begroting sinds de Euroborg haar thuishaven werd overigens ook sterk heeft zien stijgen. De vastgoed-boys en -girls krijgen, zo is na overleg met FC Groningen duidelijk geworden, de beschikking over 5 aaneengesloten skyboxen op één van de skyboxlagen, nabij de middellijn. Deze skyboxen zullen worden samengetrokken tot één grote lounge met maximaal 75 exclusieve eigen seats. "De ruimte wordt smaakvol ingericht met één centrale bar, exclusieve loungeruimte, gezellige zitjes en sfeervolle verlichting. De lounge wordt voorzien van uitgekiende audio en videotechniek. Met FC Groningen gaan wij een langdurig contract aan." Tja, doorgewinterde supporters moeten er niet aan denken, op deze manier voetbal te moeten zien (i.p.v. beleven), maar iedereen snapt dat er zonder het grote geld weinig voetbal te beleven valt op het niveau dat de FC-supporters door de successen van de laatste jaren gewend zijn te beleven.

 

Overigens heeft één en ander ook de zegen van de Gemeente Groningen, die het initiatief van harte ondersteunt, aldus Bert Popken, directeur Ruimtelijke Ordening gemeente Groningen.

 

En nu de link graag naar de energiesector

Welnu, genoemde drie heren directeuren melden in hun uiting: Ook voor de top van het bedrijfsleven uit de energie sector is een dergelijk initiatief in ontwikkeling. Deze specifieke sector zal naar verwachting de noordelijke economie de komende jaren een flinke impuls geven. Wij verwachten beide initiatieven begin januari te kunnen presenteren.

 


Leuk en aardig, Sijbolts, maar wat hebben we er financieel aan?

Welnu. Alleen al voor de vastgoed lounge zullen er 75 seats beschikbaar zijn à raison van € 5.000,- per seat per seizoen, exclusief BTW. We hebben het dus alleen al voor de vastgoedsector over een inkomstenbron van een slordige vier ton die jaarlijks wordt binnengeharkt met deze specifieke onroerend goed-skybox. Voor de energie-bobo's moet minstens in dezelfde orde van grootte worden gedacht, zodat dit initiatief borg staat voor een slordig miljoen aan euri die de kas van de FC binnenvloeien, elk jaar weer. Dit staat allemaal nog los van allerlei andere financiële mogelijkheden als subsponsorschappen van de FC, shirtsponsoring etc. etc.

 

Genoemd schrijven van Hans Nijland en beide andere vastgoedjongens was overigens "vooralsnog een geheel vrijblijvende inventarisatie om te verifiëren of de geplande maatvoering van de lounge (75 seats) toereikend is". Kortom, wellicht dat het aantal van 75 seats toch nog naar boven wordt bijgesteld, wie zal het zeggen. (Of naar beneden, bij uitblijvende belangstelling, maar daar gaan wij niet vanuit.)

 

Nogmaals, later deze maand worden deze plannen verder uitgekristalliseerd en de pers toevertrouwd.

 

Wij zullen hier graag enige aandacht aan schenken, maar natuurlijk met mate. Op deze plek alvast een compliment voor de inventieve initiatieven. De VI merkt terecht bewonderend op: "Problemen worden bij de FC omgezet in kansen." Knap stukje werk van onze club in deze tijden!

 

Want het draait allemaal, zoals in het intro al gememoreerd, om de verrichtingen op het veld. Sportief succes en een gezonde financiële huishouding kunnen echter niet los van elkaar worden gezien. Wij wensen alle betrokkenen bij de FC veel succes bij het realiseren van de in gang gezette plannen, zodat dit op het veld vertaald kan worden in spetterende wedstrijden, waarvan de 4-3 van 1 oktober 2006 wel één van de allerbeste voorbeelden is!

 

En wat te zeggen van beide heroïsche wedstrijden die we tegen Fiorentina op de mat hebben gelegd! En wie weet staan we over een poosje weer eens op die ene plek, ook wel Grote Markt genaamd!

 

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.