Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

83 gasten online

Column 9 van Michiel Jongsma: Het keepersprobleem tot in lengte besproken

Keepers - ze zijn de laatste weken een veelbesproken onderwerp. Bij diverse clubs, en zeker bij FC Groningen. Columnist Michiel Jongsma heeft zich in het fenomeen 'doelman' verdiept en komt met een zeer lezenswaardige analyse. Bij Luciano spelen z.i. twee aspecten die zijn prestaties negatief beïnvloeden: zijn gebrek aan lengte en zijn gebrek aan mentale kracht. Veel leesplezier gewenst!

Het keepersprobleem tot in lengte besproken

Idolen. Helden. Iemand waar je tegenop kijkt. Het liefst letterlijk. Ik tenminste wel. Want iemand die een kop kleiner is verafgoden, nee, dat is toch wat ongemakkelijk. Die ‘mag’ je meer. Daar zit meer sympathie. Met mijn één meter vijfentachtig was ik toch een groter fan van Granqvist dan van zo’n dekselse Dusan Tadic. Mannen en jongens, dat is in de beleving dan toch het verschil. Misschien is dat ook wat ik jammer vindt van spelers als Messi en Iniesta. Het zijn geniale voetballers, maar het ‘buurjongetjes-gehalte’ is mij gewoon wat te hoog. Je wilt ze uitnodigen om een glas cola mee te drinken. Vroeger ging ik met mijn vader naar Roden toe om de voorbereiding van Barcelona te kijken. Een keer liep Romario daar rond. Ik was, ondanks de massale aandacht voor de vedette, niet onder de indruk en keerde vrolijk zonder handtekening terug naar huis. Later kwam ik eens bij AC Milan. Daar was onder andere Paolo Maldini. Ik durfde niet eens een handtekening te vragen, zo erg was ik onder de indruk. De ene imponeerde nu eenmaal meer dan de ander.

 

Goed. Lengte. Het zal mijn fascinatie met keepers verklaren. Ik vind dat ze slechts bij hoge uitzondering kleiner ‘mogen’ zijn dan één meter vijfentachtig. De redenen zijn simpel. Een langere keeper heeft langere armen en dus meer reikwijdte. Een langere keeper is vaak zwaarder en dus steviger. Een langere keeper straalt meer autoriteit uit. Om maar eens wat te noemen. Discussies over keepers grijpen regelmatig terug op ‘Maar Casillas is maar één meter tweeëntachtig en hij is al vier jaar op rij uitgeroepen tot beste keer ter wereld’. Dat zal wel, maar Casillas is ondertussen wel de enige keeper van die lengte die bij een topclub onder de lat staat. Daarbij komt dat de pas 31-jarige (!) Iker mentaal gezien van een aparte klasse is. De keeper van Real Madrid werd op zijn negentiende voor de leeuwen gegooid, maar ontpopte zich binnen de kortste keren als onbetwiste nummer één, zowel bij Real als bij de nationale ploeg. Ook wanneer er concurrentie werd aangetrokken, liet hij zich niet in de war brengen. Een soort van Ronald Waterreus (ook al niet de langste), maar dan nog beter. Een kleine superreus, die Casillas.

 

Dit alles maakt het verhaal Luciano ook zo onhoudbaar. De lieve, aandoenlijke, knuffelige Braziliaan (één meter vierenzeventig, meldt de FC Groningen-website) is geen Waterreus of een Casillas. Een speler die van zijn eigen kwaliteiten overtuigd is en dat ook uitstraalt. Een speler die een foutje beschouwt als een bedrijfsongevalletje en zijn verdedigers laat weten dat ze niet bang hoeven te zijn dat het nog een keer gebeurt. Nee. Luciano is een speler die het doorlaten van een houdbare bal beleeft als het overlijden van een huisdier dat hij heeft ondervoed. Vol drama het boetekleed aantrekkend en uitleggend dat dit niet de bedoeling was. Luciano is een man die vooral wil dat iedereen het fijn heeft en dat iedereen blij is. Iets wat pleit voor de mens Luciano, maar hem als keeper jammerlijk in de weg zit.

 

Er zijn heel veel van dit soort keepers. Zulke keepers die mentaal hardheid ontberen. Helemaal op het niveau waarop FC Groningen zich bevindt. Kijkend naar onze recente competitieoverwinningen is het duidelijk dat de tegenstanders heus geen betere keepers op doel hadden staan. Ze waren een stuk slechter zelfs.

 

De 2-2 tegen Roda JC was exemplarisch voor Luciano. De keepers van FC Zwolle en Roda JC hadden deze bal waarschijnlijk ook niet tegengehouden. Het zijn immers matige keepers. En tot zo’n blunder waren zijn zij wel in staat. Het trieste bij Luciano is alleen dat de bal voor hem al een stuk onhoudbaarder was. Simpelweg omdat hij centimeters mist.

 

Het gebrek aan lengte en het gebrek aan mentale kracht maakt van een Luciano uit vorm een moeilijk verdedigbaar verhaal. Helemaal omdat het ene ‘gebrek’ niet te verhelpen is en het andere gezien zijn leeftijd (32) onderhand al overkomen had moeten worden.
Totdat de jonge en talentvolle Marco Bizot (1.93m) er klaar voor is, moeten we het dus maar met Luciano doen. Want ook Maaskant zal, ondanks zijn ‘vertrouwen in Luciano’ ook wel door hebben dat de sympathieke Braziliaan punten kost. En dat wat punten kost, kost een trainer op den duur zijn baan.


(Bij hoge uitzonderingen een P.S.’je.)

Het uitfluiten van een fragiele keeper als Luciano is natuurlijk het domste wat je kan doen. Als iemand gevoelig is voor dat soort dingen is hij het. Op deze manier maakt hij uit onzekerheid alleen maar meer fouten. En dat kost alleen maar meer punten.

 

Michiel Jongsma is naast columnist bij fcgonline.nl co-founder van www.soccerdepartment.nl en te vinden op twitter: twitter.com/JongsmaJongsma