Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

112 gasten online

Column 28 van Mlaz Corbier: Kom maar even wisselen, Pietertje

Exact 11.030 toeschouwers waren afgelopen zondag in de steenkoude Euroborg op het thuisduel van FC Groningen tegen RKC Waalwijk afgekomen, een laagterecord voor een Eredivisiepot van de FC sinds de inauguratie van de Groene Hel in 2006. Zij zagen dat Pieter Huistra een voor eigenlijk iedereen onlogische opstelling het veld instuurde. Het fenomeen van het niet op de juiste positie posteren van de voorhanden zijnde spelers lijkt zich vanavond in Venlo te herhalen.

 

Mlaz Corbier heeft er meteen een scherpe column aan gewijd. Veel leesplezier gewenst!

 

Kom maar even wisselen, Pietertje

 

Het vak van voetbalcoach wordt schromelijk overschat. In de voorbereiding kan hij wellicht zijn ideologie verkondigen en daar gericht op trainen, maar als het seizoen vordert hoeft hij enkel en alleen de poppetjes op de juiste plaats zetten. Daar is niets moeilijks aan, maar helaas maakt onze trainer er deze dagen een potje van.

 

Afgelopen zondag werd er dramatisch verloren van RKC Waalwijk. Het team had moeten laten zien waarom de thuisblijvers ongelijk hadden, maar daar was letterlijk geen seconde sprake van. Dat komt omdat onze ideale schoonzonen totaal niet met tegenslagen om kunnen gaan aan de ene kant, en omdat elke logica ontbreekt in het elftal aan de andere kant. Zonder de Zwarte Piet bij een speler te willen leggen met betrekking tot de smadelijke oorwassing van het afgelopen weekend, kan er toch een patroon ontdekt worden.

 

Pieter Huistra gaat altijd uit van zijn eigen team en houdt derhalve vast aan zijn ideologie. Dat is enerzijds te prijzen, anderzijds is die stugheid een negatieve karaktertrek waar de Friezen patent op lijken te hebben. Hij weigert pertinent zijn systeem aan te passen en dat is kort gezegd een beetje dom. Waarom vangen we in vredesnaam een thuiswedstrijd tegen een degradatiekandidaat aan met twee defensieve middenvelders?

 

Het 4-5-1 systeem leent zich niet voor druk zetten met de spelers die in onze selectie zitten terwijl daar wel behoefte aan is (met name bij het Groningse publiek). Onze Uruguayaanse vriend David Texeira rent zich een paar slagen in de rondte en moet een stuk of drie veldspelers en een doelman onder druk zetten en dat is ondoenlijk. Sinds zijn dubbele kruisbandblessure is Petter Andersson niet meer de pressiespeler die hij was en laat zich veel inzakken aan de zijkant en Nicklas Pedersen weet niets van druk behalve op de blaas zodat hij zich weer eens pardoes geblesseerd afmeld. Met andere woorden, tegen gemiddeld zes defensief ingestelde tegenstanders (doelman, vier verdedigers en een defensieve middenvelder) staan tweeënhalf FC-speler om het GTPV te spelen: Texeira, Tadic en een pietepeuterig beetje van Andersson.

 

En als we het over Tadic hebben, daar is de kracht van afgelopen seizoen en het begin van dit seizoen van Groningen te vinden. De tandem die hij vormde met Fredrik Stenman was berucht en de boven verwachting presterende Lorenzo Burnet deed in principe het zelfde. Maar nu stond aan de linkerkant in de verdediging Johan Kappelhof. Dat was nou niet echt denderend bevallen tegen FC Twente, maar toen ik hem met eigen ogen in Euroborg zag spelen aan de linkerzijde was het na precies elf seconden al duidelijk dat hij zo stijf rechts is dat het geen enkele nut heeft om hem aan die kant te posteren. Telkens stond hij positioneel verkeerd en stapte met zijn verkeerde been in om een duel aan te gaan. Huistra en de rest van de technische staf hebben dit toch uitgeprobeerd op de training en daaruit al snel kunnen concluderen dat Kappelhof niet eens zonder steun op zijn linkerbeen kan staan?

 

Gelukkig komt daar dit weekend tegen een volgende laagvlieger verandering in. Aan het begin van het seizoen hebben we kunnen concluderen dat we drie spelers hebben voor de positie van linkervleugelverdediger, te weten Emil Johansson, Lorenzo Burnet en Tim Keurntjes. Het is daarom volkomen logisch dat als deze drie heren in staat zijn om te spelen we Tom Hiariej daar neer zetten die naast geen linkspoot ook niet eens een verdediger is. Er moest toch aan het begin van het seizoen een vleugelverdediger bijkomen omdat de arme Maikel Kieftenbeld vermoord werd als back omdat er domweg geen andere back voor handen was? Dat Hiariej een zomerstop later daar plots zogenaamd wèl kan spelen is al een flater van de bovenste plank als we terugkijken op het afgelopen seizoen, maar dat na herhaling is gebleken dat de eerder getrokken conclusie wel degelijk de juiste was en je blijft hem maar opstellen is dat helemaal van de zotte.

 

Het lijkt er sterk op dat Huistra dezelfde fout gaat maken als hij eerder deed met Jonas Ivens en Kees Kwakman. De Volendammer was niet fit genoeg om te starten tegen Heracles Almelo maar moest toch aan de bak toen Ivens' hoofd er bijna werd afgeschoten. De wedstrijd kantelde volledig in Groningens voordeel. Moeten we wachten op een blessure van Hiariej eer we een linksback kunnen opstellen?

 

De trainer moet zijn systeem aanpassen op het beschikbare spelersmateriaal en dus moeten we echt af van het 4-5-1. Het mag allemaal wel wat flexibeler worden en de starre Friesheid dient ver weggeworpen te worden anders kan het zo maar een bloedeloos einde van het seizoen worden. Kom dus maar even wisselen, Pietertje.

--
Visit http://red-puffin-tobacco.blogspot.com/, the official unofficial
website what keeps you up-to-date with all the Mlazterpieces.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tweet hem op Twitter of laat een bericht achter in ons gastenboek.